Czy użycie tej strony https://192-168-1-1.pl/
jest bezpieczne?
Prawdopodobnie to strona konfiguracji twojego routera.
Po pierwsze nowoczesne przeglądarki zablokowały jej trick z pokazywaniem IP routera na podstawie API WebRTC na Windowsie, GNU/Linux i macOS.
Może pokazać IP routera tylko jak użyjesz Androida - tam Google takiej poprawki nie wdrożył.
Prawdopodobnie to strona konfiguracji twojego router
Nie, absolutnie nie:
Wyniki poszukiwań dla 192-168-1-1.pl
Nazwa domeny | 192-168-1-1.pl |
---|---|
Stan | Aktywna w DNS [REGISTERED] |
Utworzona | 2017.09.09 22:48:41 |
Ostatnia modyfikacja | 2022.08.21 14:40:34 |
Koniec okresu rozliczeniowego | 2023.09.09 22:48:41 |
Nazwy serwerów | dns1.p02.nsone.net |
dns2.p02.nsone.net | |
dns3.p02.nsone.net | |
dns4.p02.nsone.net | |
Abonent | dane niedostępne |
Rejestrator | Consulting Service Sp. z o.o. |
ul. Jerzego Iwanowa-Szajnowicza 7 lok. U3 | |
02-796 Warszawa | |
Polska/Poland | |
+48.221238080 | |
domeny@ConsultingService.pl |
Dysleksją nie możesz sobie wmówić, że nie umiesz odróżnić kropek od minusów.
Raczej myślałem, że tak zapisał adres 192.168.1.1 zamiast kropek.
Natomiast typowe analizatory takie jak np. tutaj niczego niebezpiecznego nie znajdują. U mnie też nic nie alarmuje, więc sama strona raczej niczego szczególnego, nie ma.
jeżeli prosi o hasło, to zwierzysz się z prywatnego hasła do routera nieznanej stronie trzeciej - nieważne, czy jest zaufana, czy nie. To powinno być oczywiste, prawda?
O nic nie prosi.
Ktoś sobie po prostu trzyma taką „ciekawą” domenkę w nadziei że może kiedyś ją dobrze odsprzeda.
no teraz może nie prosi
ale jak zacznie prosić, to nie znaczy że nalezy jej zaufać, bo kiedyś nie prosiła
Jak dobreprogramy.pl zacznie prosić o pin do karty, to też nie znaczy, że należy jej zaufać, bo kiedyś nie prosiła.
Po kliknięciu: WYKRYJ ADRES MOJEGO ROUTERA
Pisze:
192.168.1.1
Nie udało nam się rozpoznać adresu automatycznie. Mechanizm działa najlepiej w Chrome lub Firefox na komputerach stacjonarnych. Ewentualnie spróbuj skorzystać z następujących linków: 192.168.1.1. Jeżeli to nie pomaga to spróbuj 192.168.0.1 lub 192.168.2.1
Ciekawi mnie , bo: 192.168.0.1 kieruje na zdjęciu na:
Gdzie otwiera się panel logowania mojego routera:
Czy to normalne przekierowanie?
Czy to próba przejęcia hasła?
Przecież jak chcesz poznać ip routera, to sobie albo sprawdzasz w ustawieniach karty bramkę, albo w konsoli wpisujesz sobie ipconfig /all i wyskakuje. Teraz wystarczy wpisać adres w przeglądarce i już. A przekierowania na tej stronie są na pałę, na zasadzie, najbardziej popularne, tak jakby była na szybko wygenerowana przez chat czy coś podobnego.
Wiem, że przekierowania są tylko najpopularniejsze, mnie zastanawia czemu po najechaniu myszką na: 192.168.0.1 nie mam w dolnym lewym rogu przeglądarki samego: 192.168.0.1 ?
Nie znam się na przekierowaniach: Korzystanie z podwójnego krzyżyka w docelowym adresie URL - Studio - Pomoc
Czy jest możliwe, że jestem przekierowywany na spreparowaną stronę logowania routera gdzie ktoś może przechwycić hasło?
Kliknij sobie i zobacz gdzie cię przekierowuje. Przecież hasła wpisywać nie musisz.