Dziś z ciekawości sprawdzam z jakiego IP zalogowałem się do Pekao. Mam wykupiony w T-Mobile zewnętrzny, zmienny IP. A bank pokazuje, ze zalogowałem się z innego mimo, ze strony pokazujące IP pokazują to samo co router. Zrzuty poniżej i widzicie, ze bank wykrył inny, tak jak bym był powrotem za NAT-em T-Mobile, ale strona IP pokazuje, ze nie jestem za NAT-em. Nie ma napisu przy Twój host nat.umts.
O co chodzi, bo już nie rozumiem nic z tym IP zewnętrznym??
Jesteś pewny że usługa, którą wykupiłeś tak właśnie się nazywa. Zwykle wykupuje się stały adres IP, niezmienny. Zmienny IP to taki, który przy każdym połączeniu urządzenia z siecią będzie się zmieniał i za każdym razem będzie inny tzw. dynamiczny adres IP. Tak działa np. DHCP w routerze przydzielając za każdym razem inny nowy adres łączącym się z z siecią urządzeniom. W zasadzie to nie masz się czym martwić przy logowaniu do banku. Dynamiczny adres uniemożliwia namierzenie twojego urządzenia w sieci. Stały adres jest konieczny do działania niektórych usług np. dostępu do monitoringu ale obecnie odchodzi się od takich rozwiązań na rzecz chmury.
“A bank pokazuje, ze zalogowałem się z innego mimo, ze strony pokazujące IP pokazują to samo co router.”
A skąd, szanowny kolega wie, jaki adres IP ma komputer, a jaki adres IP ma router?
Aby to ustalić:
Czy szanowny kolega używał polecenia ipconfig?
Czy szanowny kolega logował się na swoim routerze, aby sprawdzić jakie adresy są po stronie WAN i LAN?
ip to które masz w okienku banku należy do zakresu zarezerwowanego dla prywatnych adresów ip 10.0.0.0 do 10.255.255.255, czyli nie jest to ip publiczne.
Jeżeli dobrze rozumiem więc jest to ip należące do urządzenia serwera znajdującego się w sieci banku w tej samej sieci co serwer na którym działa ten panel.
Dlaczego taki adres się pojawia to pytanie do banku bardziej. Chyba, że jesteś pracownikiem banku i z urządzenia firmowego zalogowałeś się na swoje konto, bo normalnie takiego adresu nie powinieneś widzieć.
Sprawdź sobie wcześniejsze logowania, np. sprzed miesiąca lub roku. Czy zawsze miałeś taki prywatny adres IP w rejestrze zdarzeń PKO? To wygląda tak, jakbyś łączył się z serwerem banku, a dopiero ten serwer jako pośrednik łączył się z systemem bankowym, z którego korzystasz i system podaje adres wewnętrzny, z którego pochodzi żądanie…
Poza tym może mają jakąś przerwę techniczną i obsługa klientów przebiega inaczej…
Macie moje logowania z godzin nad ranem z prywatnym IP i teraz jak wróciłem do domu. Teraz jest to samo IP co wyżej macie na zrzucie ze strony pokazującej moje IP. Czego rano bank wykrył mnie za prywatnym IP?? Mam ustawione DNSy z tej strony zarówno na WAN jak i LAN: https://dns.watch/index
Router to sinology MR2200AC z najnowszym firmwarem plus Huawei B818 w trybie mostka.
Jak jestem na APN internet czyli podstawowy, który wykrywa z karty SiM to IP zaczynają się na routerze 100.xxx.xxx.xxx, a strony i bank pokazuje 188.146.xxx.xxx i wtedy ta strona z moim IP przed umts ma dopisek nat. A teraz rano było inne IP na tej stronce, na routerze i inne w banku. Chciałbym wiedzieć o co chodzi i czemu tak się robi, czy to operator czy bank złe odczytuje??
Dobra prosty test … Podłącz się w telefonie do domowego wifi, otwórz przeglądarkę internetową i wejdź na stronę: https://www.whatismyip.com/ .
Następnie wyłącz wifi w telefonie i włącz dane komórkowe, wejdź jeszcze raz na stronę: https://www.whatismyip.com/ .
Porównaj, napisz albo daj zrzuty ekranu.
Jeśli masz komputer stacjonarny / laptop podłączony do domowego wifi to zależnie od systemu operacyjnego otwórz cmd / terminal (konsolę) i podaj wyniki poleceń:
Teraz to zwątpiłem od co poniektórych tutaj wpisów. Macie zrzuty, napisałem i opisałem wszystko, a wy dalej myślicie, ze mam tak zajebistą wyobraźnie i coś wymyślam. Masakra jak nie którzy nie mogą wytrzymać i bez czytania nabijają posty.
@marcin82 Masz zrzut z macOS. Jeszcze raz ci napisze, ze IP z strony Mój IP, który masz na samej górze wątku mam taki sam w routerach, jak widzisz wieczorem dałem zrzut z banku i jest taki sam, a bank wykrył jakieś prywatne IP nad ranem. To co jeszcze mam dać skoro uważasz, ze tamte rzeczy to nie prawda?? Wiadome, że na LTE będę za NAT-em T-Mobile i będzie inne IP o czym zresztą pisałem.
I co się pieklisz? Chciałem uporządkować jakie z czego dostajesz IP to pytałem - proste.
Jeśli jesteś pewny, że wszystkie logowania do bankowości internetowej wykonywałeś z wifi, które na zewnątrz ma IP 213.158.X.X to pozostaje skontakować się z bankiem, niech oni wyjaśnią. Może być też tak, że telefon (przynajmniej w Android tak jest) ma funkcję, że w przypadku słabego sygnału wifi może skorzystać z danych komórkowych i wtedy dostaniesz inne ip niż 213.X.X.X - sprawdź.
Wg mnie był to błąd konfiguracji serwera www banku.
Zapewne ten adres, który się pokazał w logach to adres frontendu, który przekazał adres do backendu nie tego interfejsu co trzeba