Adres IP publiczny stały - a serwer FTP, intern. monitoring

Witam wszystkich, jakiś czas temu założyłem internet w małej, miejskiej firmie. W tej firmie adres IP publiczny jest przydzielany jeden dla wszystkich użytkowników ich sieci, chciałbym się dowiedzieć jakie są wady adresu IP publicznego wspólnego z innymi użytkownikami (oprócz pobierania plików jako free user np. rapidshare gdyż nie korzystam). Dodam jeszcze, iż jest możliwość uzyskanie własnego adresu IP publicznego bezpłatnie pod warunkiem podania powodu, do czego jest mi potrzebny własny IP. W przyszłości chciałbym “postawić” niewielki serwer FTP na własny użytek i internetowy monitoring posesji “na żywo” (często nikogo nie ma w domu) czy ww. przypadkach powinien mieć Adres IP publiczny własny. Do czego jeszcze można wykorzystać IP publiczny własny.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź Artur.

Adres zewnętrzny != publiczny.

Najpierw poczytaj czym się różni.

Piszesz o zewnętrznym, a masz na myśli publiczny. Do FTP potrzebujesz publiczny. Co za durny ISP, który wymaga powodów. Jest mnóstwo - twój ftp, VNC, p2p, serwier gier itp. To twoja sprawa co chcesz zrobić i dostawcy nic do tego.

gfsdger44tewf , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Pamiętaj tylko, że w przypadku serwera FTP i ogółem jakiegokolwiek serwera u Ciebie, liczy się twój upload, jeśli masz niski upload, to pobieranie/łączenie się z twoim serwerem będzie strasznie wolne.

Pozdrawiam!

Czyli muszę mieć własny Adres IP publiczny (a nie jak jest obecnie IP publiczne wspólne z innymi abonentami) by korzystać z serwera FTP. Upload mam niewielki 2mb/s (240KB/s) i to jest najwięcej ile mają do zaoferowania. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć czym się różni Adres IP publiczny od IP zewnętrznego, w google znalazłem tylko różnice między IP zewnętrznym a wewnętrznym.

Pozdrawiam Artur.

Adres publiczny i zewnętrzny to jest to samo (ktoś już napisał wyżej).

Adres zewnętrzny, to określenie potoczne.

Pozdrawiam!