przy podziale na dwie sieci mi wychodzi z prefisem /27
116.211.8.0/27
116.211.16.0/27
A przypadkiem część hosta nie wskazuje że będzie 16+11? a tu 16+5 w w kalkulatorze prefisk jest 21 wie ktoś co robię źle? A wracają do treści chcę powyższy adres podzielić na sieci IP na 2sieci po 1100 komp. W kalkulatorze traktowana jest jako pierwsza:
116.211.8.0/21
, a nie będzie błędem jak wezmę sobie? 1.116.211.8.0 2.116.211.16.0 Prosił bym o szybko reakcję, gdyż mi się sesja poprawkowa kończy a ja jeszcze projektu nie oddałem, i podział sieci mi się mota Ps. prosił bym jak co i jak się robi, nie chodzi mi o rozwiązanie bo sam chce do niego dość , ale tylko aby jak najprościej zrobić dokumentacje do projektu. bo twórczy ja nie jestem :teeh: No włąśnie co by można było odczytać jakby się zapisało:
Chętnie pomogę, ale absolutnie nic nie rozumiem z tego co napisałeś.
Już pierwsze zdania nie trzymają sie kupy … masz sieć z prefixem x to aby uzyskać 2 sieci potrzeba jednego bitu z czesci hosta wiec prafix skacze na x+1 (“0” identyfikuje siec nr 1, a “1” identyfikuje siec nr 2)…
“Prosił bym o szybko reakcję, gdyż mi się sesja poprawkowa kończy a ja jeszcze projektu nie oddałem” - co to za nieludzka uczelnia… nie daje przerwy wakacyjnej miedzy sesją podstawową w czerwcu, a poprawkową pod koniec września :shock:
Strasznie chaotycznie napisałeś ten 1 post. najpierw podałeś rozwiązaniem potem treść potem wyniki z kalkulatora i na koniec pytania… napisz ten 1 post porządnie. Tzn treść -> rozwiązanie twoje, roz sugerowane, a na koniec pytania.
Ustalając maski na podstawia ilości hostów a nie podsieci robi sie to tak, że podstawe systemu (w tym przypadku 2) podnosisz do potęgi ilości bitów (chodzi o ilość możliwych kombinacji z zer i jedynek), a na koniec pomniejszasz to o dwa, aby uzyskać ilość użytecznych adresów IP (jeden to adres sieci drugi to adres rozgłoszeniowy).
Reasumując
(2^x)-2 >= ilość hostów
w twoim przypadku 11 spełnia nierówność (w najbardziej ekonomicznym wariancie)
Adres wyjściowy:
01110100.11010011 . 00000000.00000000
(tam gdzie są zera możemy korzystać)
Od prawej odliczamy 11 bitów żeby w każdej podsieci wyszło przynajmniej 1100 kombinacji.
01110100.11010011 . 00000** 000.00000000**
Jeżeli wszystkich bitów w adresie mamy 32, a pożyczyliśmy 11 to wynik odejmowania równa się 21.
wyjaśnie to mało fachowo, ale tak aby przekazać sedno:
CIDR - usprawnienie adresacji IP (lepsza alokacja adresów) polegająca na zaniechaniu korzystania z klas adresowych.
VLSM - podział podsieci na kolejne podsieci, a te na jeszcze mniejsze. Wykorzystuje się to do możliwie najlepszego/najekonomiczniejszego wykorzystania adresnów np w ramach jednej organizacji.
Można powiedzieć, że tak jakby VLSM jest rozwinięciem CIDR.
Ale nie chce się uczyć na pamięć tej postaci dziesiętnej np /21=248 wiem że istnieje jaki.
W dokumentach cisco mam że adres adresacji to wszystkie kombinacje, nierozumiem.
Jak tak dalej pujdzie to bedę musiał starać się o przedłużenie sesji poprawkowej, idzie mi to jak krew z nosa, a w dodatku wszystkie regułki są napisane w jezyku matematycznym a do mnie to trzeba niestety łopatologicznie
-systemy liczbowe -dziesietny i binarny (przeliczanie)
adres ip (jego logiczny hierarchiczny charakter) i maska podsieci
-adres sieci i adres rozgłoszeniowy (i adres bramy)
-klasy adresów, CIDR,VLSM
Ostatecznie żeby zrozumieć czemu tak a nie inaczej sie to dzieje wypadało by wiedzieć chociażby jak działa warstwa sieciowa(L3) i urządzenia pośredniczące działające na jej poziomie-głównie są to routery (i karty sieciowe).
Żeby zrozumieć jak dziłają routery raczej niebedna jest wiedza jak dziła warstwa transportowa, a przede wszystkim warstwa łącza danych modelu referencyjnego OSI (przede wszystkim podwarstwa MAC ethernetu)- switche, AP i karty sieciowe.
powodzenia bo google pęka w szwach nawet w polskim języku
Pod swoją obronę dodam że, czuje się z pustką w głowie, depresja połączona z nerwicą wykasowała albo uniemożliwiała szybkie wchłanianie danych, szkoda że tak późno zacząłem leczenie.
Już bardziej rozumie, jeszcze niech ktos mi wytłumaczy z tym przedłużaniem maski, niewidze tego zwiekszenia pola adresowego tak by pula adresow sie nie marnowała