Adresowanie VLAN - jak skofigurować routery?

Mam do zaadresowania kilka VLANów, w VLANach są kompy podpięte do różnych switchy. Z racji tego, że kompy w tym samym VLANie muszą być w tej samej podsieci mogę adresować według ilości kompów w VLANie. Switche nie muszą mieć adresów, jednak nie wiem co zrobić z routerami? Routerom muszę nadać jakieś adresy i nie bardzo wiem jak je adresować, tak żeby bez problemów adresować VLANy (komputery w tych samych VLANach są między dwoma routerami).

Nie jakieś adresy, tylko adresy VLANów. Pytanie pierwsze, routing między VLANami zamierzasz przeprowadzić poprzez podpięcie do osobnych interfejsów fizycznych, czy zamierzasz skorzystać z podinterfejsów i enkapsulacji 802.1q i łączy trunkingowych?

W opcji pierwszej, przypisujesz adresy takie jakie mają VLANy interfejsom routera. Jeśli masz dużo tych VLANów, to tworzysz podinterfejsy, umieszczasz je w odpowiednim VLANie i nadajesz adresy podinterfejsom, wówczas pomiędzy routerem, a przełącznikiem powinieneś mieć łącze trunkingowe.

Chce skorzystać z drugiej opcji.

Zamierzasz to realizować na jakimś konkretnym urządzeniu czy są to rozważania czysto teoretyczne?

Czysto teoretyczne, raczej poza kartkę ten projekt nie wyjdzie.

Na różnych urządzeniach może to być realizowane inaczej. Tak więc w skrócie, potrzebne Ci są podinterfejsy jednego interfejsu fizycznego, np. na urządzeniach Cisco tworzy się podinterfejsy i przypisuje do VLANu, a np. w Vyatta podinterfejsy tworzone są automatycznie i przypisywane do VLANu. Łącze pomiędzy routerem a przełącznikiem jest łączem trunkingowym. Tak to wygląda w teorii.

Więcej szczegółów znajdziesz w sieci pod pojęciem inter vlan routing, np. tutaj.