Cześć, ostatnio poinstalowałem sobie pare aplikacji na telefon (Z Google play oczywiście) i jakaś miała w sobie adware, nie dawałem żadnej uprawnień a mimo to wyświetlają mi się reklamy z gorącymi kobietami w okolicy, jakimis pyszne pl itp. Czy da sie to jakos usunac? Antywirus nic nie wykryl
Sprawdź jakimś skanerem oceniającym wbudowany system reklam w aplikację.
Czasem reklama może przy przejściu w tryb otwartych aplikacji zdradzi nazwę co odinstalować np. „edytor zdjęć” co miał 2 gwiazdki a ty usilnie go zainstalowałeś.
A przy tych trzeba skorzystać z licencji trial i dezaktywować subskrypcje po przeskanowaniu do 7 dni:
Wykryte aplikacje ręcznie odinstalowujesz, bo aplikacja bez opłaty tego nie zrobi.
Ze skanerów można jeszcze ten odpalić:
Ten może wymagać licencji:
Co instalowałeś?
Może lepiej ESET? Chociaż trial:
Żadne antywirusy, bo są tak samo na prawach użytkownika jak inne zainstalowane aplikacje.
Co najwyżej będą w stanie po sygnaturach sprawdzić to i owo.
Podłącz przez USB smartfona do komputera i użyj adb
:
adb shell dumpsys notification --noredact
Wypisze Ci powiadomienia wraz ze szczegółami z jakiego pakietu (aplikacji) one pochodzą. Tak zlokalizujesz problematyczną aplikację.
Oczywiście zrób to jak się niechciane powiadomienie dopiero pojawi.
Jak masz Androida 10 i wyżej, to możesz też spróbować dodać widget ustawień na pulpit i wybrać z listy „dziennik powiadomień”, tam też będzie dane powiadomienie + info o apce, która je generuje. Drugi sposób jest bardziej zawodny.