Ustawione mam jak na screenie.
Jeżeli na telefonie włączę 5G prędkość jest super ale przy 4G jest max 16mb/s .
Pisałem do aero ale tłumaczą się że z nadajnikiem jest wszystko ok .
Dlatego szukam pomocy
Może coś inaczej ustawić ?
I sprawdź na jakich nadajnikach lata po 5G i oddzielnie na LTE. Podaj też bardziej dokładną lokalizację (jakieś skrzyżowanie lub najbliższą ulicę). Wtedy będzie można stwierdzić czy winowajcą jest telefon (np jeśli nie obsługuje częstotliwości z BTSa) czy samo Aero2.
No nie do końca XD Ogólnie jesteś otoczony kilkoma nadajnikami. Najbliższy nadajnik, ten 700m dalej, nie obsługuje 5G. Najbliższe 5G według btsearch masz na ul Piotra Skargi, w drugą stronę.
Czarna pozycja to Twoja lokacja, czerwone to 5G, niebieskie to samo LTE. Sprawdziłbym się jeszcze na próbę bliżej tego nadajnika na Piotra Skargi i w samym modemie i w telefonie (Net Monsterem).
Zresztą, ja bardzo podobną sytuację mam u siebie. Też mam problemy z transferami ale tylko w godzinach największego ruchu sieciowego i w jednym konkretnym miejscu (lokalizacja względem nadajników zbliżona do Twojej, też mniej po środku) tyle że 5G mi cały czas hula.
Prawdopodobnie nic z tym nie zrobisz poza ew zmianą operatora.
Zrozumiałem to co napisałeś, dlatego zaproponowałem zmianę lokalizacji w celu sprawdzenia.
Mam 2x plus, w telefonie i w modemie. Tam gdzie Plus będzie dobry inny operator wymięknie i na odwrót. Nie trafisz dobrze, tym bardziej że net ma być do samochodu. Cenowo zależy ile potrzebujesz tych GB.
Zmieniłem lokalizacje inne miasto , wioska i nic w czasie jazdy tak samo tylko teraz raz skoczyło do 30mb/s
Do 20GB transferu starczy . Nawigacja + YT dla dzieci
Fajnie jak by można było opłacać sobie co miesiąc wybierając pakiet jaki chce na dany okres coś jak w aero2
No to nic z tym nie zrobisz. Może aero2 ma „limitery” na klientów tak jak bywało niegdyś z Playem.
W Plusie i Plushu są fajne pakiety tylko że jest albo 10G na miesiąc za nie pamiętam ile albo od razu 30G za 30zł. To już lepiej włączyć normalny pakiet z kumulacją danych.
PS. Miałem kiedyś Orange przez chwilę, pakiety transferów miał trochę lepsze niż Plus. Z zasięgiem i prędkością bywało w miastach lepiej niż w Plusie tyle że w kiepskim terenie jeden i drugi operator wymiękał.
Niby YT działa idealnie . Ale jak oferują pełna prędkość to tak powinno być
A powiedz mi czy wiesz może czy są jakieś startery na kartę z internetem do modemu . W necie widziałem że kiedy w Play były ale jakoś już nie wiedzę na ich stronie aby były dostępne .
Uciekam z Aero2 do Orange . Znałem na allegro kasy SIM gdzie jest 240GB transferu za 45 zł ważne na rok . Więc tyle starczy
Pozdrawiam
A nie wiem bo ja w modemie mam normalną startówkę jak do telefonu. Internetowa, jak sobie przeliczałem, to była z lekka nieopłacalna. Przynajmniej jak się od nowa „zaczyna”.
Gorzej jak to sprzedaż do bramy i się nie znamy, a SIM już nie działa (numer wrócił do puli wolnych) lub oferta wygasła (i sprzedawca nie sprawdził towary).