"AGP jest wyłączone" (DFI AK75-EC + ATI Radeon 9000PRO)


(Seba86mu) #1

Witam.

Mam bardzo dziwny problem.

Otóż:

EVEREST: "AGP jest wyłączone, może to zmniejszyć wydajność aplikacji", "AGP obsługiwane - wyłączone"

DXDIAG: "Przyspieszenie teksturowania AGP jest wyłączone - niedostępne"

Ogólnie problem: AGP mam wyłączone :?

Parametry komputera, na którym występuje problem:

Płyta główna: DFI AK75-EC VIA - chipset KT133A (AGPx4 - wersja 2.0)

Procesor: AMD Duron 900MHz

Pamięć RAM: 512 MB (PC133MHz)

Karta graficzna: ATI Radeon 9000Pro 64MB 128bit (AGPx4)

Zasilacz: DELTA DPS-350PB

Gdy instaluję VIA 4 in 1 (ze strony producenta płyty głównej), to w ogóle nie instalują się sterowniki po portu AGP, tak samo jest, gdy instaluję nowsze wersje, np. VIA HYPERION PRO V5.14A (tak, jakby w ogóle nie widziały one portu AGP).

W BIOSie ustawione jest: AGP x 4 (w ogóle, to kilka razy przeszukałem cały BIOS w celu znalezienia przyczyny, lecz nic nie znalazłem :? ) Może jednak w BIOSie pies jest pogrzebany ?

Klika razy instalowałem sterowniki do karty graficznej, najpierw te z płytki, która była dołączona do karty, następnie ATI CATALYST 5.8 (najlepsze dla tej karty) oraz nowsze wersje. Za każdym razem instalowałem najnowsze biblioteki DirectX.

Próbowałem już wszystkiego. Najbardziej dziwi mnie fakt, że nie chcą się instalować sterowniki do portu AGP, nawet, jak pobrałem same sterowniki AGP dla tej płyty głównej, instalacja przebiegła poprawnie, uruchomiłem ponownie komputer i dalej to samo (AGP wyłączone, niedostępne, itp.) :frowning:

Co może być tego przyczyną ?

BIOSa resetowałem kilka razy.

Z instrukcji do płyty głównej nic nie wynika.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.


(Jag1661) #2

na stronie producenta nic nie ma o takim przypadku?

Płytka jest już dość stara - może pomoże upgrade BIOS-u?.

Z przypadku w pracy pamiętam, że:

Z informacji które podałęś wygląda, jakby to wyłączenie było w BIOS-ie.

tu jest link do ostatniego oficjalnego BIOS-u: http://dfi.com.tw/Support/Download/bios ... =A&SITE=US

w Instrukcji piszą o

  • i żeby ustawiać tam parametry ręcznie w przypadku wystąpienia problemów z kartą graficzną - może spróbuj to ręcznie ustawić....

(Seba86mu) #3

JAg , myślałem właśnie o aktualizacji BIOSu płyty głównej. Zrobię to, tylko dostęp do tego komputera bedę miał dopiero po Świętach.

Również zwracałem na to uwagę. Domyślnie ustawione jest na AUTO, a gdy chcę ustawić ręcznie, to mam do wyboru ok. 25 możliwości, jak nie więcej :frowning: Popróbuje jeszcze z tym.

Dzięki JAg.

EDIT (21:15)

Znalazłem coś takiego:

Czy wie ktoś, jaka mniej więcej powinna być ustawiona wartość dla karty graficznej ATI RADEON 9000PRO 64MB 128 bit ?

Czy jest to wartość EA (234), jak zaleca się dla kart z procesorami NVIDII GeForce 2, czy może inna ?