Czytałem na Wiki, że AHCI nie obsługuje interfejsu SATA2, w necie zaś znalazłem forum na którym ludzie pisali że AHCI warto włączyć na SATA2. Podzielcie się waszym zdaniem.
W HD Tune miałem wynik wynik min. 70mb/s i max. 120mb/s - mam aktualnie włączone AHCI.
AHCI to tryb pracy, który jest wspierany przez SATA. Więc teoretycznie możesz włączyć. Niedawno stałem przed podobnym problemem. Po włączeniu AHCI komputer przyspieszył (efekt plecebo?) ale nagrywarka zaczęła świrować. Popsułem przez nią ponad 10 płytek (błędy podczas nagrywania). Myślałem, że to wina nagrywarki więc oddałem ją na gwarancję. O dziwo nowa sprawiała ten sam problem. Po wyłączeniu AHCI nie ma już problemów z nagrywaniem.
Mam cały czas AHCI włączony, ale mam dysk wykrywany jako zwyczajny SATA i prędkość przenoszenia jednego pliku 4Gb z jednej partycji na drugą wynosi max. 40Mb/s.
Ciekawe rzeczy zaiste można w Internecie wyczytać… AHCI - to sposób programowania pracy KONTROLERA płyty głównej (dlatego do niego potrzebny jest sterownik). A SATA to rodzaj magistrali (takiej jak PATA), która występuje w różnych wersjach (od I do III).
Nie spotkałem kontrolera na płycie głównej, który umożliwiałby wybór trybu pracy (SATA, SATA2, SATA3). Natomiast z pewnych względów, niektóre dyski posiadają zworkę, pozwalającą ograniczyć transferu SATA2 do poziomu SATA1 w przypadku podłączenia takowego dysku do kontrolera starszej generacji.
Specyfikacja Intela z 2003 roku nie obejmuje interfejsów SATA 2 (i 3) - bo tych interfejsów wtedy jeszcze nie było - jednak nie oznacza to że AHCI ich nie obsługuje. Intel generalnie zaleca od jakiegoś czasu używanie kontrolerów pracujących w trybie RAID - ale … w końcu każdy powinien kierować się swoim własnym interesem.
Ahci nie jest jakoś specjalnie szybsze ale z tego co słyszałem i widziałem na ilustracjach to pozwala podobno trochę przedłużyć żywotność naszego dysku twardego ale nie wiem na ile to prawda
Dysk wykrywany jako iSCSI SATA, brak zworki, transfer jednego dużego pliku wynosi do 40mb/s (systemowy menadżer plików), AHCI włączony dla złącza SATA2 i SATA1 na płycie głównej, dysk podłączony do SATA2 i nagrywarka do SATA1. Jeśli SATA2 obsługuje 300Mbit/s to znaczy że wszystko jest ok, jeśli zaś obsługuje do 300MB/s to już źle. System bardzo wolno działa przy kopiowaniu/przenoszeniu plików (nawet jeśli są kopiowane z płyty).