Czy jest możliwość pobierania wartości zmiennej (będzie to text) z php i wyświetlenie go na stronie poprzez ajax?
Chodzi o to że zmienna w php przy wykonywaniu kodu będzie zmieniać swoją wartość i chce aby na bieżąco np. co jedną sekundę ajax pobierał tą zmienną i ją wyświetlał.
Do tego on służy (ale zmienna jako co ? zawartość tabeli/pliku czy jak ?).
Wyślij zapytanie do pliku i zwróć odpowiedź na zapytanie jako tekst, przy pomocy js podmień zawartość konkretnego boxu na stronie. Wszystko wykonuj co 1s.
Jeżeli bym umiał cokolwiek z ajaxa to bym próbował poprzerabiać, tak jak to robiłem na początkach z php, ale teraz jestem bezradny, podrzuciłeś mi jakieś linki, przeglądałem przykłady z tego pierwszego, i nic z php tam robione nie jest.
Nie podawajcie mi zaawansowanych bibliotek bo do czegoś takiego one nie są potrzebne, chcę tylko na podstawie “odświeżania” i pobierania zmiennych z php wyświetlić tą zmienną. NIC WIĘCEJ.
Powiedz o jakich procesach myślisz bo wyświetlanie postępów w operacjach na serwerze to nie jest prosta sprawa. Ajax służy do pobierania pewnych elementów strony bez jej przeładowywania a pisząc o galerii to takimi danymi mogą być zdjęcia, komentarze lub jeszcze inne mniej ważne dane. Z tym, że takie dane wczytywać się będą dość szybko więc wystarczył by komunikat o wczytywaniu pewnych danych. Więc powiedz dokładnie o co ci chodzi i o jakich operacjach myślisz.
Mi osobiście ciężko było przejść z php na js(czyli też ajax) bo to wymaga zmiany toku myślenia:)
Poza uploadem to nie powinno długo trwać i jeżeli chodzi o postęp wysyłania to js takiej możliwości chyba nie ma. Najlepiej jak byś w ogóle odpuścił Ajax jeżeli go nie umiesz. Ale jeżeli musi być do podam ci link do skryptu i powiem jak zmodyfikować skrypt php żeby na stronie wyświetlał się komunikat po zakończeniu operacji.
Załóżmy że jest 200 zdjęć, więc pomniejszanie ich i tworzenie miniaturek na pewno by trochę zajęło.
Jest taka możliwość z połączeniem php, ale nie zależy mi na nim, przynajmniej teraz.
Prosiłbym Cię o pokazanie tego skryptu może to akurat będzie to o co mi chodzi, a jak nie to będę dalej kombinował (albo i nie :P), przynajmniej będę miał jakiś trop.
Dziś nie mam już czasu ale jutro wrócę do domu to dopisze jakieś skrypty.
– Dodane 13.04.2010 (Wt) 14:08 –
Dobra jedziemy dalej z tym, że ajaxem jako takim wysyłać plików nie można. Ale znalazłem na to radę http://funkcje.net/view/2/10/4233/index.html Jest to wysyłanie pliku poprzez php z tym ,że przy użyciu iframe dlatego strona nie zostanie przeładowana(przynajmniej tak wykminiłem). I gdy plik zostanie przetworzony w iframe pojawia się samo wywołanie kodu js mającego poinformować przeglądarkę o zakończeniu wysyłania i dzięki temu znika pasek wysyłania.
Musze trochę pomyśleć nad kodem więc wyśle ci plik z gotowym wysyłaniem pliku na podstawie tego dema na stronie. Z tym że jadę teraz na badania i wrócę za jakieś 2h.
Pobrałem ten kod i tak się właśnie zastanawiam jak to zrobić.
No bo w php zmienna $result przypiszę wartość 1 dopiero gdy php zakończy całą prace tj. upload plików. I to działa.
Ale jak w jednym pliku będzie operacja po operacji? Tzn. Będzie upload, potem wypakowywanie, potem zmniejszanie, to to nie osiągnie oczekiwanego efektu, bo wszystkie zmienne (po uploadowaniu $result=1, po zmniejszaniu $result=2 etc.) zostaną “przekazane” dopiero po skończeniu pracy przez php?!
A ja chcę żeby te zmienne były pobierane “w locie”.
Dzięki tobie odkryłem alternatywę dla ajaxa:) Nie wiem natomiast o co ci teraz chodzi. PHP modyfikuje plik tekstowy a ramka na stronie co 1s wczytuje zawartość tego pliku… Nie czaje o co chodzi.