Aktualizacja androida w telefonie huawei P9 lite

Witam mam telefon huawei P9 lite. Zaktualizowałem ostatnio androida na 7.0 i mam problem ze zdjęciami. Tzn nie mogę ich edytować i jak wchodzę w zdjęcie, to nie mogę palcem przesunąć na następne. Za każdym razem muszę wyjść ze zdjęcia i wejść w następne. To jest denerwujące. Proszę o pomoc.

7.0 to dość nowy system-starsze,dopracowane mają bugi to dlaczego jeden z najświeższych ma nie mieć.

Przenieś zdjęcia z folderu DCIM do innego, a następnie przeczyść dane z aplikacji “Galerii zdjęć”, a potem znowu przenieś zdjęcia na swoje miejsce.
Być może pomoże.
Często błędy zdarzają się przy przejściu z Androida 6.0.1 na nowszą wersję. To nie jest po po prostu jedna z aktualizacji tylko poważny upgrade.

Bugować mogą się nawet aktualnie zainstalowane aplikacje, ponieważ APK z Google Play pobierały się dla wersji 6.0.1 Androida, a upgrade dotyczył tylko systemu.
Zalecany jest backup danych, a następnie przywrócenie ustawień fabrycznych smartfona (WIPE).
To powinno wiele błędów wyeliminować.

Dziwna rzecz, bo cały czas korzystałem z menadżera telefonu wchodząc na zdjęcia i wtedy miałem te problemy o których pisałem. A w samej galerii zdjęć jest po staremu. Wszystko działa. Myślę że temat jest do zamknięcia. Dziękuję