witam wszystkich. potrzebuje waszej pomocy w odnalezieniu najnowszej wersji biosu do Płyty Dell Dimension 4300 model SCI-36-R13.
komputer jest już trochę wiekowy, ale po wymianie procesora i pamięci to do przeglądania internetu wystarczy, a do tego potrzebuje zaktualizować Bios.
aktualna wersja Biosu:
Typ BIOS'u Phoenix
BIOS Version A06
Data BIOS'u systemowego 05/29/03
i czy da radę go zaktualizować z pod Windows XP?
clockwork
(Jjoasz)
16 Październik 2010 07:29
dziękuje kolego. teraz tak, sciagnołem ostatnia wersje biosu plik o nazwie D4300A06.EXE
uruchamiam go, otwiera się okno dosowe i po około 10 sekundach się zamyka. nic więcej się nie dzieje.
mogę prosić o podpowiedź co mam z tym dalej zrobić?
clockwork
(Jjoasz)
16 Październik 2010 07:57
bo, to aplikacja do stworzenia dyskietki startowej, z ktorej odpalasz kompa… a dalej juz samo powinno sie update’owac 8)
mam skopiować ten plik na dyskietkę i z niej odpalić kompa? bo kiedy wkładam sformatowaną dyskietkę i odpalam ten plik to dalej jest to samo.
clockwork
(Jjoasz)
16 Październik 2010 08:29
hmm, nie pamietam juz, ale chyba tak… najpierw musisz zrobic dyskietke bootowalna , potem wskazac ten plik do uruchomienia i dalej juz poleci
ok. zrobione.
uruchomiony z dyskietki bios wgrany, ale z tego co widzę w everescie to mam dalej ten sam bios co wczesniej
clockwork
(Jjoasz)
16 Październik 2010 08:39
no, musisz kompa odpalic z dyskietki, jak inaczej uruchomisz program flashujacy?
potem tylko ‘follow the rabbit’ 8) czyli czytaj instrukcje - nie wylaczaj kompa tylko, nawet jak dlugo trwa upgrade…
ok. zrobione.
uruchomiony z dyskietki bios wgrany, ale z tego co widzę w everescie to mam dalej ten sam bios co wcześniej
wszystko było na 100% trzy pozycje. później pres to Rebot - wyciągnąłem dyskietkę i bios ten sam co był.
z tego co widze na stronie Della, to ten sterownik który ty wskazałeś to ten sam co u producenta płyty. czyli wynikało by z tego że nie ma nowszego Biosu?
clockwork
(Jjoasz)
16 Październik 2010 08:52
to stary komp i moze nie byc nowszego biosu… ale przynajmniej czegos sie nauczyles
tak jak mówisz. wcześniej robiłem upgrade Biosu ale z poziomu Windowsa. natomiast jeżeli chodzi o upgrade z poziomu dyskietki to był pierwszy raz.
dziękuję ślicznie za pomoc