aktualizacja BIOS

Cześć mam pytanie o aktualizacje BIOS dla modelu Acer Aspire F5-573G czy istnieje najnowsza wersja bo ja znalazłem na stronie acera że jest z 2017 więc jest przestarzała mi chodzi czy istnieje najnowsza wersja BIOS dla modelu F5-573G z roku 2022 lub 2019??

znalazłem tutaj wersje 1.42 z 2018 która działa mi chodzi czy istnieje najnowsza wersja BIOS dla modelu F5-573G z roku 2022 lub 2019 bo jeden z programów aktualizujących sterowniki znalazł jakąś wersje systemowego oprogramowanie układowe z 31.05.2019 wersja o ile pamietam to 05.11.01.551 więc się pytam czy dla modelu F5-573G istnieje jakaś aktualizacja na forum acera gośc napisał że jest v 1.47 z 2018 tylko dla modelu e5-575 i podobniesz działa na f5-573G i chciałem zweryfikować czy to faktycznie tak jest??

Wgrywanie BIOSów przeznaczonych dla innych modeli nie jest dobrym pomysłem, nawet jeśli są to podobne/bliźniacze modele. Jeśli chcesz uniknąć problemów z działaniem laptopa to nie rób tego.

Wgrałeś najnowszą możliwą wersję i tak zostaw. Nowszej nie będzie. Laptop jest z 2016 roku więc producent nie będzie wiecznie aktualizował oprogramowania dla niego. I tak dobrze że zrobił wyjątek i wydał wersję poprawiającą luki Meltdown i Spectre.

Program aktualizujący sterowniki aktualizuje tylko sterowniki, nie BIOS. To oprogramowanie układowe które program znalazł to pewnie nowsza wersja Intel Management Engine lub coś podobnego. To coś zupełnie innego niż BIOS.

Oprócz BIOSu są firmware dla np. KBC, czasami dla kontrolera klawiatury, czy nawet samej klawiatury, gładzika, układu sterującego podświetleniem, kontrolera dysku.

Najczęściej pojawiają się aktualizacje intela, zwykle aktualizacjaypolega na uruchomieniu oprogramowania i po chwili ukazuje się ekran konsoli i tam albo się aktualizuje, albo nie.

Aktualizacje tego typu zwykle znajdują się nie w zakładce BIOS, ale w sterownikach płyty, albo firmware. Zależy od producenta laptopa. Czasami trzeba rozwinąć daną gałąź. Np. Asus ma tak, że pokazują się sterowniki od np. chipsetu, a jak rozwiniemy drzewko, to pod spodem oprócz starszych wersji pojawiają się aktualizacje i sterowniki do innych komponentów.