Aktualizacja do 10

Witam.
Jestem po wymianie komputera (blaszaka).
Mój stary sprzęt to polisingowy HP, który oryginalnie był na win 7. Oczywiście gdy była opcja to zaktualizowałem go do 10-tki. I tak sobie działał kilka lat…
Teraz po wymianie postanowiłem go sprzedać za stówkę, ale zanim to zrobiłem, postanowiłem go wyczyścić. A więc skorzystałem z obrazu systemu, który jest umieszczony na partycji recovery.
No i mam problem. Mam goły system win 7, oryginalny, ale nie wiem jak teraz znów go zaktualizować. Nie działa Windows update. Czy mogę jeszcze raz zaktualizować ten system do 10? A jeśli tak, to jak?

Zrób obraz Windows 10 na pendrivie i zainstaluj podając klucz z Win7.

1 polubienie

Niby powinno już przejść na instalacji 10 z “nie mam klucza” i po wykryciu internetu dopasować licencje cyfrową.

Raczej nie warto wierzyć opiniom, że trzeba koniecznie komputer podpinać pod konto Microsoft.

Też dziwne wydaje się odrzucanie klucza Windows 7 jak raz został użyty (instalator raczej nie używa internetu a aktywator systemu raczej po prostu wykryje licencje cyfrową na podstawie podzespołów).

Moze napisz dokładniej co na tym nowym jest? System, skąd i jak aktywowany.
Jeśli miałeś na starym sprzęcie konto Microsoftu a poprzez nie licencję cyfrową, to po po przejściu na nowy sprzęt, zainstalowaniu na nim Win 10 oraz aktywacji poprzez swoje konto Microsoft (licencja cyfrowa), na starym sprzęcie aktywacja będzie niemożliwa i jak przypuszczam również update do nowej wersji
Oczywiscie możesz zainstalować na starym sprzęcie win 10 przez MCT ale go nie aktywujesz.
Jeśli jest tak jak opisałem w twoim przypadku.

Od razu instaluj Windows 10, aktywacja przez internet bez podawania klucza.

Ja na jednym z lapków miałem Win 8.1 aktualizowany do W10. Potem wymieniłem dysk na nowy i zainstalowałem od razu W10 z aktywacją przez net i poszło bez problemu.

Nie trzeba podawać klucza, sam się aktywuje.

Raz tak, a raz nie.

Miałem niedawno przypadek, gdy po reinstalce trzeba było podać klucz od Windows 7, bo serwery aktywacyjne Microsoftu włączenie zintegrowanego dźwięku i zintegrowanej sieciówki zinterpretowały sobie jako zmianę w sprzęcie, choć fizycznie była to wciąz ta sama płyta główna.

Co się za głowę łapiesz? Telepatą jesteś? Skąd bez pytania wiesz co na nowym sprzęcie zainstalował i czym go aktywował? Moze zapytaj najpierw a potem dowiedz na czym polega aktywacja za pomoca licencji cyfrowej a na czym ponowna aktywacja a jak mądrzejszy od twórców Windowsa jesteś to przed nimi się wymądrzaj.
I tu radzę zapoznać się z tym co Microsoft pisze.

https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/aktywacja-systemu-windows-10-c39005d4-95ee-b91e-b399-2820fda32227

https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/ponowne-aktywowanie-systemu-windows-10-po-zmianie-sprzętowej-2c0e962a-f04c-145b-6ead-fb3fc72b6665

Używaj uBlock Origin do wycinania emodzi lub moich postów.

Nie obchodzą mnie twoje du… ani brak wiedzy gdy głos zabierasz.
Odpowiadaj w temacie bo twoje opinie twórcę tematu raczej nie obchodzą.
Załóz sobie własny temat pod tytułem:

I w nim zamiesć swoje dywagacje.

No to zgłaszaj jako offtop lub do Strasburga.

Umie czytać?

Witam ponownie.
Przepraszam jeśli kogoś obruszyłem wątkiem, być może banalnym…

Co do samego tematu. Komputer kupiłem jeszcze przed win10 i sam go aktualizowałem do dychy, potem gdy już wyszła. Jest w pełni stockowy, oraz oryginalny, nic nie było zmieniane, licencja na system jest legalna.

Co do samej aktualizacji do 10, to było to tak dawno temu, że nie bardzo pamiętam jak to dokładnie się odbywało. Wydaje mi się jednak, że żadnego konta Microsoftu nie używałem do tego.

Natomiast nowy komputer ma również oryginalnego windowsa10, który nie jest w żaden sposób powiązany ze starym komputerem. Jest to oddzielna licencja.

Z tego co zrozumiałam, to muszę sformatować dysk i zainstalować od nowa, ale już Win10, a klucz powinien sam wskoczyć.
A skoro ten temat już powstał i tyle osób się tu udziela, to zadam jeszcze jedno pytanie, jak i skąd pobrać obraz windowsa10, żeby nagrać go na pendriwe?

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Pobierz taką samą wersję jak ta, która była już zainstalowana

Dzięki za linka.

A jeśli pobiorę inną wersję to będzie problem? Nie pamiętam już numerku wersji z tamtego komputera. Przestałem go używać gdzieś w połowie lutego, a tydzień temu jak odpaliłem, to od razu poszło recovery, bez aktualizacji, więc na pewno nie była to najnowsza wersja.

Na tym HP normalnie od początku instalujesz 10-tke i aktywujesz ją kluczem z 7-ki przypisanej do tego HP. I tyle :slight_smile:

Chodziło mi o wersję systemu, a nie kompilacji, tzn. np. “Windows 10 Home PL”.

Pobierzesz i tak najnowszą kompilację, serwer Microsoftu “podsuwa” ją automatycznie.

Kompilacja to niby 20H2 lub 19042.867 (20H2 z poprawkami marcowymi).

Home / Pro to “wersja” lub “licencja”.

Jak sprzęt nie jest wiekowy to pewnie jest x64 a nie zabawy z x86.

No i teraz wiadomo o co chodzi.
Instalacja za pomoca Media creation tool i modlić się ze jeszcze klucz z win 7 przyjmie.
Gdyby była licencja cyfrowa, problemu żadnego nie ma.
https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/aktywacja-systemu-windows-10-c39005d4-95ee-b91e-b399-2820fda32227

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.