Jest wersja Firmware 1.14, chcę je zainstalować z poziomu Linuksa Ubuntu GNOME. http://www.adata.com/us/ssd/download/286
Mój dysk ma wersję 1.12. Podobno warto aktualizować.
To co jest na tej stronie jest tylko w wersji exe.
Wrzuć ten plik na jakiś schowek i udostępnij bo nie chce mi się zakładać konta na ADATA, żeby to za ciebie sprawdzić (na pewno w archiwum jest plik readme który opisuje sposób aktualizacji pod Linuksem skoro jest taka przewidziana)
Tutaj fragment o wsparciu systemów z pliku “ADATA SSD FWupdate_Guide v3_-EN_MVL.pdf”:
"Platform suggestions and permission requirements:
ADATA Solid State Drive Firmware Update Tool can be used on Windows 8 / Windows
7 / 10 / Vista / XP, as well as computer systems. It does not support Linux and Mac
OS."
Można powiedzieć że po prostu wprowadzają w błąd w opisie na stronie.
Także podtrzymuję pytanie z tematu:
Jak zainstalować Firmware 1.14 do Adata SP920 z poziomu Linuksa?
Faktycznie na stronie opis wprowadza w błąd. Więc widzę tylko 2 możliwości: kontakt z obsługą techniczną ADATA i prośba wskazania prawidłowej lokalizacji instalatora pod Linux (może ktoś z obsługi strony nieodpowiednio zlinkował), albo aktualizacja firmware na innym komputerze na którym jest Windows (np. miłej sąsiadki :D). Nie ryzykuj próby uruchomienia aktualizatora przez Wine, bo może potrzebować niskopoziomowego dostępu do podzespołów, albo coś się wykrzaczy i nieszczęście gotowe.