Jak Wam wiadomo wczoraj wyszło nowej jądro Linuksa.
Chciałem je sobie zaktualizować u siebie na Linux Mint 10.
Znalazłem paczki deb z tymże jądrem, gdyż w aktualizacjach nie ma.
W związku z tym, jeśli pobiorę paczkę deb z jądrem 64 bitowym stąd http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma … .37-natty/ to nie rozwalę sobie systemu? Jak to zainstalować? Wystarczy kliknąć i wszystko zrobi się z automatu?
To jest nie oficjalne źródło, więc różnie to bywa. Jeśli masz szybki komputer to możesz skompilować ręcznie. Zachował bym ostrożność przy instalowaniu tejże paczki.
Systemu Ci nie rozwali, ponieważ na dysku masz jeszcze starą wersję jądra, do której w każdej chwili możesz wrócić. Kompilacja jądra ma sens, jeśli chcesz je odchudzić lub w kompilować coś na stałe, ewentualnie nałożyć jakiś patch.
roobal , rozumiem, jednak wyczytałem, że paczka deb którą podałem w pierwszym poście jest do Ubuntu, w pierwszym momencie tego nie zauważyłem, jednak teraz mam wątpliwości, czy na Mincie 10 pójdzie.
Zanim będzie możliwa aktualizacja może minąć trochę czasu i nie mówię tu o dniach. Zwykle przeciętny użytkownik nawet nie zauważa zmiany wersji. Moim zdaniem, jeśli wszystko działa poprawnie, nie ma sensu kombinować i instalować nowego kernela.
Jądro Linux dla danej stabilnej wersji ma wsparcie kilkuletnie. W Mincie wątpię czy aktualizacja do wyższej wersji w ogóle się pojawi, prędzej w “jedenastce”. Skoro na obecnej wersji wszystko działa, to po co Ci najnowsza?