Tworze strone w HTML, z dużą ilością podstron, na każdej z nich będzie kategoria linki, co jakis czas będę dodawał nowe linki i aktualizacja tego na każdej podstronie z osobna będzie bardzo uciążliwe. Co można z tym zrobić? Aby aktulizować tylko raz i pojawiało to się na wszystkich podstronach? Proszę o pomoc!
Tak, jest to możliwe. Musisz użyć CSS
CSS? :shock: ja bym powiedział, że jeżeli ma się to zawęzić do HTML to pozostają tylko ramki, nie bardzo mogę wydedukować jaką konstrukcję opartą na CSS masz na myśli…
NIe tylko, zależy jakim programem stronę robi. Niektóre mają mechanizmy odpowiednie.
Znaczy nie koniecznie musi się to zawęzić do HTML … Jesli jest możliwość zrobienia tego np. w PHP przy zostawieniu reszty w HTML to może być. Mimo wszystko proszę o dokładny opis jak to zrobić, bo ja jestem w tym zielony
a te mechanizmy to na czym oparte są? jakiś przykład?
Rafall takie coś najprościej wykonać w php, w miejscu w którym chcesz umieścić linki wstawiasz coś takiego:
<?php
include('linki.html');
?>
plik linki.html ma np. taką postać
- link1
- link2
[/code]
Na przykład “dynamiczny szablon sieci web” lub “obramowania wspólne” z MS Frontpage. Podejżewam żę Dreamweaver też podobne mechanizmy udostępnia. Czy to dobre czy nie to już inna sprawa. Chodziło jedynie o to, że nie tylko fuj fuj ramki taką możliwość dają.
menu w jednym pliku, z tym że trzeba zmienić rozszerzenia z .htm na .php. Można też zrobić w mod_write aby pliki .htm były widziane jako .php . Jest też sposób z JS.
takie mechanizmy też muszą się na czymś opierać, to że w programie się je nazwie inaczej, nie zmienia faktu, że w htmlu ilość dostępnych opcji jest ograniczona, więc musi to pozostać albo ramka, albo include w php, z FrontPage nigdy nie korzystałem, ale z ciekawości jeżeli możesz, powiedz jaki kod generuje taki mechanizm