Od niedawna zaczynam się bawić z tym systemem i wybaczcie prostotę zadanych pytań. Czytałem coś tam na forach, ale konkretnej odpowiedzi nie dostałem. Chciałbym zapytać odnośnie aktualizacji Linux Mint z wersji 17.3 KDE, którą obecnie używam na jednym z laptopów do 18. Tak wiem, że to wydanie będzie zapewne za grubo ponad miesiąc, ale dla pewności wolę wcześniej zapytać. Jak to jest z przebiegiem i sposobem takiej aktualizacji? Ważne dla mnie jest aby zachować istniejące pliki, ustawienia i programy w systemie. Podejrzewam, że bez bólu się nie obejdzie, ale liczę na sprawdzone porady Obecnie domyślnie mam zainstalowane KDE Plasma 4.14, wiecie może jak ją uaktualnić do najnowszej wersji która dzisiaj wyszła(nie zależy mi bardzo na tym ale z ciekawości zapytałem)?
Jeżeli masz osobne partycje / i /home, to możesz przeprowadzić nową instalację Minta 18 z zachowaniem partycji /home, wtedy nie stracisz swoich danych i ustawień systemu.
Jeżeli jednak nie masz osobnych partycji na / i /home (wszystko na jednej partycji), to musisz jeszcze trochę poczekać aż zostanie wydana aktualizacja 17.3 do 18 - chyba do końca lipca.
Powinno być tak jak w przypadku aktualizacji 17 do 17.3 pojawi się Ci pipsztyczek w aktualizacjach i zaktualizujesz bez żadnych ( zakładam ) problemów.Co do KDE to może dłużej potrwać nawet do końca sierpnia , nie spodziewaj się wodotrysków dla normalnego usera 18-tka dużo nie wnosi no może kontroler audio i lepsza współpraca z bloutohem.Narazie wyszły 18-tki z mate i cinnamonem XFCE i KDE robi Clem także troszkę potrwa.