Aktualizacja po przywracaniu systemu

Witam 

Mam pytanie chciał bym przywrócić system a podstawowym Windowsem na moim laptopie jest 8 i chciał bym aby po przywróceniu systemu uaktualniło do Windows 10 ale gdzieś wyczytałem i ktoś mi powiedział że już tego nie można zrobić. Czy to prawda ? Czy da to się jeszcze jakoś zrobić ?

Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc 

Darmowa aktualizacja do Windows 10 już się zakończyła. Jeżeli wcześniej nie miałeś zainstalowanego Windows 10 to teraz tylko pozostało dokonanie zakupu systemu. Nie wiem, czy jest to nadal aktualne ale istniała możliwość aktualizacji do Windows 10 dla osób niepełnosprawnych po upływie terminu darmowej aktualizacji.

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-10-skonczyl-rok.-Wciaz-mozna-go-zdobyc-za-darmo-ale-trzeba-klamac,News,75135.html

Miałem, tylko sytuacja wygląda tak mam teraz Windows 10 ale jak zrobię przywracanie systemu wróci mi Windows 8 i nie wiem czy będę mógł zaktualizować do Win 10. Niby laptopa jak kupowałem to pisali że darmowa aktualizacja do 10. 

Jeśli nie przeraża Cię ponowna instalacja wszystkich programów (oczywiście musisz zrobić kopię danych/plików) to najlepszym rozwiązaniem jest reinstalacja windows 10 “na czysto”, tzn. pobranie iso stąd i nowa instalacja po usunięciu wszystkiego z dysku. Identyfikator twojego komputera jest zapisywany na serwerach M$, więc podczas reinstalacji system sam się automatycznie aktywuje - po połączeniu z internetem.

W jednym i drugim przypadku możesz zainstalować windows 10 bez obawy o aktywację

czyli jak zrobię format dysku to normalnie mi uaktualni ?

W trakcie instalacji systemu gdy zostaniesz poproszony o wpisanie klucza licencji pomiń ten komunikat. System sam pobierze wcześniej zapisany

klucz i aktywuje się.

Jak zrobisz format dysku to od razu zainstaluj Windows 10. Nie ma potrzeby instalacji ósemki