Mam pytanie:
pojawiła się najnowsza wersja sterowników,od chipsetu mojego modelu płyty głównej.(B-450)
Ale Żeby je zainstalować powinno się odinstalować stare sterowniki? żeby zainstalować nowe.
I teraz tak… nie wiedziałem co mam odinstalować, więc zainstalowałem nowa wersje sterowników bez uprzedniej dezinstalacjii starych…Czy tak mozna robić?
Wiesz, sterowników chipsetu nie aktualizujesz sobie dla zabawy jak tych graficznych. Czasami mogą być problemy z powrotem do starych, czasami można też (jak w czasie aktualizacji wywali korki) płytę uceglić.
Poczekaj więc lepiej trochę, sprawdź co one dają etc.
“Sterowniki chipsetu” to często tylko pliki INF z odpowiednimi ich nazwami
Istotne są sterowniki i ustawienia dla dodatkowych kontrolerów. Starych sterowników nie trzeba odinstalowywać.
To, że EXE z dostawcą sterowników jest “zainstalowany” w systemie nie oznacza bowiem, że są one wybrane i efektywne dla urządzeń, do których są przeznaczone ^^
Chyba ci się pomyliła aktualizacja BIOSu z chipsetem. Tutaj nie me ingerencji we wrażliwą elektronikę. Aktualizacja jest na poziomie OS i czysto softwarowa więc nie ma takiej możliwości by cokolwiek mechanicznie uszkodzić. Co najwyżej w najczarniejszym scenariuszu nie wstanie system i trzeba będzie go od nowa instalować.