Aktualizacja sterowników karty graficznej jest bezpieczna?

Cześć. Od kilku lat mam ten sam komputer ( w końcu brat z siostrą maja laptopa a ja już sam komputer) i nigdy nie aktualizowałem sterowników do karty graficznej (raz mi się spaliła karta graficzna ) i na tej i na tej nigdy nie aktualizowałem sterowników. Więc mam pytanie czy taka aktualizacja może coś pogorszyć/ zepsuć daje to jakieś korzyści i jak mam to zrobić przez te mój komputer-> właściwości czy jak, bo niektórzy pobierają z jakiś stron a ja nie wiem jak nigdy tego nie robiłem.

Daje Wiekszą wydajność

Czyli mogę bez obaw zaaktualizować? I ja mam je ściągnąć z jakiejś strony czy w menadżer urządzeń ( podobno tam się aktualizuje ) ?

Dokładną nazwę Karty graficznej i System jaki masz

Windows Xp Home Edition Service Pack 3

Nvidia GeForce 210

Nie wiem czy o to dokładnie chodziło.

http://pl.download.nvidia.com/Windows/2 … l-whql.exe

Masz tutaj najnowsze

Dziękuje już się pobiera po pobraniu wystarczy zainstalować czy trzeba coś usunąć przed instalacją ( stare sterowniki czy co ) ?

Wystarczy Odpalić i pojedzie uwaga przy instalacji mruga monitor jak skończy to przestanie

Aha to dziękuje za pomoc i przepraszam za fatygę.

Hej,

Po instalacji sterowników warto zaktualizować też biblioteki DirectX. Znajdziesz je tuta. Ściągasz, uruchamiasz ściągnięty plik i następuje jego wypakowanie do wskazanego folderu. Następnie wchodzisz do niego i uruchamiasz program DXSETUP.EXE. Po skończeniu procesu pojawi się komunikat, że biblioteki DirectX są aktualne.

Pozdrawiam,

Dimatheus

To mit, niezwykle rzadko nowy sterownik poprawia wydajność w sposób zauważalny (jeśli już to różnicę widać co najwyżej w cyferkach w jakichś testach).

Zazwyczaj nowsza wersja sterownika wprowadza jedynie poprawki błędów typu błąd w wyświetlaniu obrazu w jakiejś grze lub programie czy restartowanie się kompa przy niektórych konfiguracjach sprzętowo-programowych.

A czasem zdarza się że po aktualizacji sterownika pojawia się jakiś problem bo jest w nim jakiś bug i wtedy trzeba wrócić do wcześniejszej wersji sterownika.

Jeśli ci wszystko działa poprawnie to zwykle nie ma potrzeby aktualizacji sterownika ale jak już chcesz go zaktualizować to można bez obaw to zrobić (jak to zrobić to już ci koledzy napisali więc nie będę powtarzał).

Generalnie aktualizacja sterowników karty graficznej zalecana jest w przypadku graczy, gdyż może poprawiać wydajność w konkretnych grach lub programach. Poza tym, tak jak jest napisane wyżej, nie koniecznie są to zmiany zauważalne.

Jeżeli nie używasz komputera do intensywnego grania w nowe gry i wszystko działa prawidłowo, nie ma potrzeby, byś aktualizował sterownik a jeżeli już go aktualizujesz, to zrób to według instrukcji producenta karty - inaczej może się posypać system i będzie sporo zabawy z przywracaniem ustawień.

F8 -> Tryb awaryjny -> 2x klik na ikonkę instalatora sterowników lub pobranie starszej wersji.

Faktycznie sporo roboty z przywracaniem ustawień.

Raz, że nie zawsze jest to takie proste a dwa, dla Ciebie czy dla mnie to nie problem, ale dla osoby, która nigdy nie aktualizowała sterowników i nie wie, jak to zrobić, przywracanie poprzednich ustawień będzie jeszcze bardziej karkołomnym zadaniem.

Hej,

Powiedzmy, że może być tak, że zwiększają wydajność, ale to nie wydajność jest najważniejszą z przesłanek, dla których wydawane są poprawki. Chodzi bardziej o dostosowanie profili do najnowszych tytułów oraz rozwiązanie problemów z poprzednimi wersjami. W końcu sama aktualizacja nie zmieni sprzętu, który posiadamy zainstalowany w komputerze - dlatego na próżno wyczekiwać jakiegoś większego power’a po aktualizacji.

Może i tak, ale nauka metodą prób i błędów może być bardzo wydajną z nauk. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus