Aktualizacja Ubuntu 12.04 do 14.04

Cześć! Mam zainstalowane Ubuntu 12.04.4 LTS, na dodatek zainstalowałem sobie środowisko Panthenon z elementaryOS (dystrybucja pochodna Ubuntu bazująca właśnie na Ubuntu 12.04). No i jak każdy wie jutro (tj. 17 kwietnia) wydane będzie Ubuntu 14.04 LTS, więc postanowiłem zaktualizować jutro system na nową wersje, ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Kiedyś kiedy miałem Debiana i sprawa była prosta. No więc moje pytanie jest takie jak zaktualizować system do nowej wersji aby zachować moje środowisko graficzne.

Otwierasz terminal. Wpisujesz komendę:

sudo nano /etc/apt/sources.list

Każdy wpis “precise” w otwartym dokumencie zamieniasz na “trusty”. Ważne, abyś nie uczynił żadnych dodatkowych odstępów itp.

Jeżeli jest adnotacja “precise” zamieniasz na “trusty”. Jeżeli jest “precise-updates” zmieniasz na “trusty-updates”.

Następnie zapisujesz tak zmodyfikowany dokument i wydajesz komendy w terminalu:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

Potwierdzasz chęć wykonania każdej z komend.

Po wykonaniu ostatniej komendy uruchamiasz ponownie komputer.

Masz już zaktualizowany system :slight_smile:

Najwyżej przy wpisie środowiska graficznego pozostaw “precise”. Jednakże w “trusty” też powinno wkrótce zacząć się aktualizować (pewnie za ok. miesiąc).

Bardzo dziękuje :slight_smile:

Czyli wygląda na to że identyczna sprawa jak w przypadku Debiana.

Ahh ja głupi  :mrgreen:

A i jeszcze jedno mam kilka aktualizacji do zainstalowania i czy przed upgrade’em musze je zainstalować ?

Albo zwykłe

sudo sed -i 's/precise/trusty/' /etc/apt/sources.list

Tak.

No dobrze dzisiaj data wydania. To gdzie *** jest moje Ubuntu?!

Amerykańce jeszcze śpią. Trzeba poczekać aż wstaną i wrzucą na serwer :smiley:

apt-get upgrade zrobi to samo. Nie widzę sensu, żeby aktualizować ubuntu ze starego repozytorium. Tak się zaktualizuje już z “trusty”.

Zapewne będzie w godzinach wieczornych.

Można zaktualizować już teraz, do wersji niefinalnej, a za np. dwa tygodnie, gdy spadnie zainteresowanie (a w związku z tym przeciążenie serwerów) zaktualizować go do wersji finalnej poprzez:

apt-get update
apt-get upgrade

A ubuntu to jest z United Kingdom więc tylko godzine różnicy mamy :stuck_out_tongue:

Hah ja dzisiaj o północy myślałem że już zrobie upgrade

Można zaktualizować już teraz, do wersji niefinalnej, a za np. dwa tygodnie, gdy spadnie zainteresowanie (a w związku z tym przeciążenie serwerów) zaktualizować go do wersji finalnej poprzez:

apt-get update
apt-get upgrade

Normalnie magik jakiś :shock:

Hmm zastanawiam się jaką konfiguracje mają te ich serwery

Wystarczy poczekać aż pojawi Ci w Menedźerze Aktualizacji zmianka o stabilnym wydaniu i postępujesz wg prostych kroków. I system zaktualizuje się.

Kombinowanie z podmianą listy repozytoriów trochę moja się z celem. Spokojnie poczekaj na aktualizację.

Co do samej aktualizacji:

Lepiej postawić od nowa system. Z doświadczenia wiem, że po aktualizacji niekiedy zwalnia i to bardzo system.

ok dzięki za wszystko!

Po to, żebyś nie miał bałaganu w zależnościach.

Poczekaj… do lipca. Ale jeżeli chcesz jej wcześniej, uruchom terminal i wydaj polecenie 

sudo update-manager -d

… co uruchomi menedżera aktualizacji z wymuszeniem poszukiwania aktualizacji dystrybucji (parametr -d ). Zobaczysz wówczas standardowe okno aktualizatora, w którym na górze będzie dostępna opcja aktualizacji.

Jeżeli sporo zmieniłeś w swojej dotychczasowej dystrybucji, to aktualizacja może się nie powieść i wówczas wprowadzone zmiany zostaną cofnięte. Zdarzyło mi się to kilka razy, np., gdy klient zamontował Ubuntu, po czym przerobił je na Lubuntu, usuwając unity. Wtedy trzeba:

• aktualizować z pomocą odpowiedniej dystrybucji (w omawianym przykładzie zrobiłem to za pomocą Lubuntu 14.04 zapisanego na USB, który został po podłączeniu wykryty jako aktualizacja),

lub

• postawić system od nowa.