Jak w temacie. Jak zaktualizować zainstalowany obok Windowsa 10 Ubuntu 19.10 do wydanego dziś, czy tam w czwartek, wydania 20.04?
Z góry dzięki za pomoc
Zapewne przez wydanie polecenia:
sudo do-release-upgrade
Ale ja bym się wstrzymał do czasu ukazania się 20.04.1
Po wpisaniu tego polecenia dostałem:
Sprawdzanie dostępności nowego wydania Ubuntu
No new release found.
Czyli nie było premiery tak by bez czystej instalacji uaktualnić partycje systemową.
Kiedyś po zabootowaniu instalki Ubuntu widziałem opcję “Uaktualnienie” lub podobnie. Jest takie coś, czy mi się pomyliło się coś?
Tak też można, ale lepiej online jeżeli już. Do wydania ISO nie wprowadzą Ci tak szybko poprawki ewentualnej, na serwerach repo już tak.
Wstrzymaj się najlepiej do wydania 20.04.1, do tego czasu powinno wyjść na jaw wiele błędów przy aktualizacji.
Ja przy dystrybucjach w takim modelu aktualizacyjnym zawsze czekałem lub instalowałem na czysto i tylko ustawienia aplikacji przywracałem, a środowisko konfigurowałem na nowo. Z resztą jak jakieś paczki doinstalowywałeś to można zrobić ich listę i szybko potem jednym poleceniem zainstalować.
Nie znaleziono bo 20.04 wciąż “oznaczone” jest jako rozwojowe, nie wiem czemu.
sudo apt update && sudo apt full-upgrade
update-manager -c -d
i postępować zgodnie z tym co na ekranie.
Poza tym:
-c oznacza sprawdzenie dostępności nowego wydania
-d uaktualnienie do wydania rozwojowego
OK OK. Zaktualizowałem system i działa dobrze
Tylko po wpisaniu:
sudo do-release-upgrade -d
Niby zaktualizowałem do rozwojowego wydania, czyli bety. Tak jest??
Powinno zaktualizować do normalnego wydania, bo 20.04 już wyszło jako stable. Pokazuje się gdzieś, że to wydanie rozwojowe? Wydaje mi się, że przy becie nazwa systemu pokazywała się jako Ubuntu 20.04 LTS (development branch).
Zaktualizowało się do normalnej wersji nie żadnej bety, a musisz wpisać
sudo do-release-upgrade -d
zamiast
sudo do-release-upgrade
gdzie -d oznacza aktualizację do wersji testowej, ponieważ na stronie podanej przez Pom Pom znalazłem:
Upgrades from 19.10 will not be enabled until a few days after 20.04’s release
Ponad to dziś wykonałem aktualizację na dwóch laptopów z 19.10 do 20.04 i nie radzę robić aktualizacji w powłoce graficznej ponieważ w jej trakcie GNOME3 przestaje działać i nie widzisz co się dzieje ani nie możesz nic kliknąć. Aktualizację należy wykonać w konsoli (nie emulatorze terminala ani update-manager) poprzez kombinację CTRL+ALT+F3 lub F4, F5 etc.
Może wskoczy za kilka dni “20.04.1 dev. b.
”?
Robiłem u siebie tydzień temu aktualizację z 19.10 i jakieś przycięcie było na chwilę może. W tty bezpieczniej, ale dobrze też mieć podgląd na stronkę z instrukcjami. Przenosiłem też Kubuntu 18.04 na 20.04 tak samo z GUI i poszło gładko.
Mi się aktualizacja powiodła i działa wszystko dobrze. Kwestia pewnie sprzętu.
Nie sprzętu a tego czy masz UNITY lub GNOME3 jako środowisko graficzne.