Witam!
Niedawno wyszła nowa wersja Ubuntu 18.04 LTS. Ja mam zainstalowaną obecnie wersję 16.04. Powiedzcie mi: czy warto teraz aktualizować wersję do najnowszej, a jeśli tak, to jak to zrobić w sposób najmniej kłopotliwy? Wiadomo tam jest już Gnome, a w wersji 16.04 jest jeszcze Unity.
Liczę na szybkie odpowiedzi.
Z góry dzięki
A nie lepiej pobrać nowego LTS i postawić, tak to nowy system będziesz miał zawalony plikami
konfiguracyjnymi po poprzednim.
W takim przypadku właściwe są dwie odpowiedzi:
- tak, aktualizuj; dużo nowości, powiew świeżości, aktualne pakiety, nowe oprogramowanie, brać, wybierać, decydować i niczego nie żałować (jak mówił szer. Dolas)
- nie, zostaw tak jak jest; lepsze wrogiem dobrego, jak działa to nie ruszać, pożyjemy zobaczymy
Jeśli masz zrobioną kopię danych, to najwyżej stracisz jeden dzień na przywracanie wszystkiego do punktu wyjścia. W dodatku jak nie jest to Twój jedyny komp, to śmiało.
Nie jest to mój główny OS, więc spróbuję - a nóż… Najwyżej postawię od nowa…
Tylko jak uyruchomić aktualizowanie?
Wybór należy do Ciebie.
Na końcu masz jak:
Zrób klon partycji lub spakuj system plików na inny dysk. Przywrócenie systemu z obrazu to jakieś 5 do 20 minut.
Możesz to zrobić tak:
mount -o bind,ro / /mnt
tar -cJPpf --one-file-system $(date +%F)-ubuntu-root.tar.xz /mnt
umount /mnt
Nie znam się i nie chce mi się czytać man-a, ale przed ro chyba nie powinno być spacji .
Wlasnie zainstalowaem 18.04. W moim przypadku nowa wersja rozwiązała pewne problemy ze sterownikami AMD i bluetooth. Zrezygnowalem jednak z gnoma i zainstalowalem unity.
Najlepiej zawsze miec dwa dyski albo dwie partycje. Na jednym system - / na drugim /home. Po usunieciu starego systemu instalujemy nowy, podmontowujemy home i smiga. Kopia zapasowa jet wskazana ale mi sie nie chcialo robic
Tak, masz rację. Spację, a raczej wcięcie zrobił skrypt forum
Poprawiłem.
Witam!
Słuchajcie: zaktualizowałem to Ubuntu, przeszło gładko, ale mam jeden problem i jedną sprawę, otóż mój problem dotyczy uruchamiania się Ubuntu. Podczas rozruchu i wczytywania się systemu pojawia się komunikat:
Błąd: Brak tablicy symboli.
Naciśnięcie klawisza kontynuuje.
O co tu chodzi? System wstaje po tym naciśnięciu, ale denerwuje mnie ten błąd. Jak go się pozbyć?
Drugą sprawą jest wygodny sposób na sparowanie się z głośnikiem Bluetooth. W wersji 16.04 była taka ikonka BT, po wciśnięciu której można było od razu połączyć się ze sparowanym urządzeniem, a tu żeby to zrobić trzeba Wchodzić do ustawień systemu. Jest jakiś sposób na dodanie wygodnego panelu z urządzeniami Bluetooth i możliwością połączenia się?
Z góry dzięki
Hej, nikt nie ma pomysłu?