Aktualizacja Windows 7 Pro do Windows 10 Professional na ex-firmowym PC

Witam,

Posiadam komputer HP, który wcześniej był używany w firmie. Dostałem go z zainstalowanym Windows 7 Professional. Postanowiłem wypróbować Windows 10 Professional Creators Update. Podczas instalacji zostałem poproszony o klucz, który skopiowałem z etykiety na obudowie komputera.

Instalacja zakończyła się powodzeniem. W ustawieniach systemowych widnieje informacja o aktywowanym systemie.

Jak przedstawia się sytuacja z licencją w tym momencie?

No to chyba OK, jak aktywowany.

Czy jest możliwe, że rodzaj licencji z jaką zostały zakupione komputery przez tą firmę miał jakiś wpływ na możliwość późniejszej aktualizacji?

PS.

Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie?

Do dziś dnia Windows 10 Pro / Home przyjmuje klucze z Windows 7 i 8.1. Czyli Windows poniżej pro upgradują do home, natomiast pro i niegdyś ultimate do pro. A Enterprise musisz mieć oddzielnie licencję. I to żadna tajemnica.

Dobrze wiedzieć.

Po twoim wpisie zdałem sobię sprawę, że miałem na myśli aktualizacje Windows 7 do Windows 10 bez potrzeby formatowania dysku.

Prawdopodobnie licencja jest na firmę nie na ciebie i, pomimo że to teraz działa, firma ma prawo do wykorzystywania tego klucza na własne potrzeby na podstawie dowodu zakupu. No, chyba że laptop został wyprowadzony z firmy razem z oprogramowaniem.