Kolego, chodzi mi o to czy jak odpalę MCT i zrobię tym narzędziem co trzeba to czy przywróci system do stanu początkowego, czyli czysta instalacja? czy zachowa mój obecny stan systemu?
To samo w przypadku setup.exe… czy uniknę przywrócenia systemu do stanu początkowego?
Nie mam parcia na aktualizację, ale no warto zrobić ją. Chcę to zrobić w najmniej inwazyjny sposób, tak aby zachować strukturę systemu jak sprzed aktualizacji.
Ponizej jest link który wyjaśni ci co i jak a moze przeciwnie.
Pisząc " przeciwnie" mam na myśli całą dyskusje od 91 strony.
To tez przeczytaj ponieważ tam sa zadawane pytania tych którym to sie nie udało albo mieli z tym problemy.
Ale zanim zaczniesz zrób dwie rzeczy a potem sprawdz czy windows update działa bo na pewno jest problem z usługą BITS (inteligentny transfer w tle) .Tylko to widać (błąd NET HELPMSG 2182)
Uruchom Panel Sterowania, przejdz na duze ikony i wybierz Rozwiazywanie problemów. kliknij Wyświetl wszystko i kliknij Usługa inteligentnego transferu w tle. Potem Zaawansowane i zaznacz Zastosuj poprawki… uruchom.
To samo z Windows Update.
Uruchom wiersz polecenia (administrator) wpisuj kolejno i uruchamiaj,
sfc /scannow
Jeśli będzie komunikat ze znaleziono ale nie wszystko naprawiono to wtedy:
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
I ponownie polecenie z p.3
Potem spróbuj aktualizacji.
Ok, przejście z 1909 na 20H2 wisi dzień na 31% i nic. Spróbuję przejść na 2004 i wtedy na 20H2 przy użyciu pendrive’a bo zamontowany obraz mieli i mieli i nic…
A bootując z pena da się zrobić update czy tylko spod systemu wybór setup.exe najlepiej robić?
Tym, że MCT jest narzędziem Microsoftu, czyli producenta Twojego systemu, a więc dla mnie w przypadku Windowsa 10, jedynym, godnym zaufania oprogramowaniem narzędziowym.
Stosuję MCT go bez problemów od 6 lat na dziesiątkach komputerów z Win10. No, ale Twój wybór!
A Windows and Office ISO Downloader co niby pobiera za obraz? To też jest iso to samo co MCT
Pytam tylko bo każdy robi po swojemu, jedynie szukam rozwiązania
No wiesz, już w pierwszym moim poście napisałem “jeśli faktycznie mocno nagrzebałeś w systemie”, to może tak być.
Krótko mówiąc, aktualizacje nie zawsze (właśnie z takich powodów) się udają.
Wiesz, co pozostaje?
Czysta instalacja odpada. Za dużo rzeczy mam już porobione aby od nowa robić instalację…
Zastanawiam się jak odwrócić te zmiany które są wprowadzone za pomocą narzędzi do blokowania telemetrii…
A może plik hosts wystarczy odpowiednio wyedytować aby uzyskać zamierzony efekt?
Czy mógłbyś napisać czy robisz aktualizację wymuszoną (MCT) czy poprzez Windows Update.
Czy zrobiłeś to co ci napisałem?
Jeśli w Windows Update nie widnieje informacja ze Aktualizacja funkcji 20H2 jest gotowa do pobrania i instalacji to oznacza że Microsoft uznał ze ten komputer nie jest jeszcze na nią gotowy.
Jeśli dłubałeś w telemetrii lub masz “walniety” system to napisałem co robić a jeśli nie pomoże to być moze pozostaje instalacja naprawcza w miejscu bez utraty plików. Link z instrukcją obsługi dostałeś.
Można jeszcze sprawdzić system aplikacją FRST. Moze w logach coś wyjdzie.
Zrobię skan i wrzucę logi.
No właśnie dziwi mnie jak komputer może być nie gotowy skoro skanowanie przebiegło pomyślnie i instalator nie krzyczał że coś jest nie tak.
Przejrzałem twoje logi. Plik naprawczy by sie przydał bo i alternatywne strumienie i plik zerobajtowy.
Log uzupełniający mówi ze plik asystenta aktualizacji przestał współpracować z systemem i został zamknięty. Podobnie z plikiem odpowiedzialnym w systemie za przygotowanie aktualizacji.
Masz Eseta gdzie on sam ma problem z integralnościa swojego pliku.
Połączenie masz przez NordVPN ale Proton tez w logu widać.
Masz problem z usługa BITS (pokazywałes screena).
Masz wpis że niektórymi ustawieniami zarządza twoja organizacja.
Mówiac konkretnie Twoje Windows Update ma problemy.
Co do “zarzadzania”. Przyczyn może być sporo. Ponizej link w którym sa równiez inne odnosniki.
Napisałem ci niedawno co masz zrobić z systemem.
Jak chcesz aktualizowac to nie przez VPN.
Musi być wyłaczony antywirus.
A tak przy okazji. Masz wpis ze " gdy będzie gotowa dla twojego urzadzenie…"