Witam, korzystam z Ubuntu 11.04 i poleciłem ten system pewnej osobie, jednak ona nie czuje się w kompach za dobrze i moje pytanie: jak zrobić aby Ubuntu całkowicie sam w tle ściągał i instalował wszystkie dostępne aktualizacje i tym samym o jedno okienko mniej obciążyć kogoś
ew. jak się nie da, to myślałem o napisaniu programu który wykonywał by apt-update za każdym uruchomieniem kompa.
– Dodane 11.07.2011 (Pn) 15:02 –
napisałem taki program w C++:
#include
#include
using namespace std;
int main(){
system("sudo apt-get update");
system("sudo apt-get upgrade");
cout<<"Ubuntu został zaktualizowany"<
return 0;
}
Jeden jest problem pyta się o hasło, nie wiem jak zrobić aby ten program podawał hasło, a nie ja. Może ktoś z was ma inny pomysł np. napisać w powłoce bash ale ja tam nie umiem pisać.
Nadajesz prawa do wykonania i tyle. Ale. Taka aktualizacja w tle może długo potrwać. Ja bym się nie bawił w głębszą automatyzację tego. Niech ta osoba jednak sama zatwierdza aktualizacje, gdy system wypluje jej stosowny komunikat. Albo niech wykonuje sobie samodzielnie z konsoli
Robisz to w prosty sposób, dodajesz skrypt do Crona dla użytkownika root (odpada problem z podawaniem hasła):
sudo crontab -e
ustalasz, że np. co 2 godziny skrypt będzie sprawdzał dostępność aktualizacji i jeśli się pojawią, to je zainstaluje
0 */2 * * * /sciezka/do/skryptu
i piszesz prosty skrypt
#!/bin/bash
apt-get update
apt-get upgrade -y
Natomiast jeśli aktualizacja ma się wykonywać tylko po każdym restarcie systemu, to możesz dodać te polecenie do /etc/rc.local nad linią exit 0. W opcjach menedżera aktualizacji jest jeszcze możliwość instalacji aktualizacji bezpieczeństwa bez potwierdzenia.