czy będę mógł zaktualizować laptopa z systemem win 8.1 do 10 korzystajac tylko z nośnika z wgranym windowsem 10 , wersja odpowiadająca bezpłatnej aktualizacji. Problem polega na tym że nie mam klucza do win 8.1. Po podłączeniu laptopa do sieci aktywował się automatycznie , Aktualizacja jaką chcę przeprowadzić to wyczyszczenie dysku z win 8.1 i tym samym pozbyciu się "śmieciowych programów. Chciałbym mieć czysta instalacje win 10 , czy klucz ten aktywowany jest gdzieś zaszyty w komputerze , tak aby aktywował się automatycznie po wyczyszczeniu dysku i instalacji windowsa 10
Masz klucz, tylko o tym nie wiesz i go nie znasz. Jest on zapisany w UEFI laptopa (to taka specjalna pamięć na płycie głównej)
Instaluj Windows 10 na czysto, pod warunkiem, że będzie to minimum Windows w wersji 10586, bo to ona dopiero pozwala na automatyczną aktywację kluczem z wcześniejszego systemu. Jeśli masz wersję 10240 musisz pierwszą instalację przeprowadzić jako uaktualnienie inaczej nie będzie aktywacji.
Taka ciekawostka (sprawdzałem ostatnio 2 dni temu) - MediaCreation ze strony dobreprogramy.pl pobiera Windowsa 10 w wersji 10240 a MediaCreationTool ze strony Microsoftu w wersji 10586
Nagrałeś go na płytę lub masz go w postaci iso? Otwórz i sprawdź wersję pliku setup.exe - jego wersja powie Ci jaką masz wersję systemu.
Jeszcze jeden sposób - możesz też sprawdzić wersję MediaCreationTool (PPM na ikonie - Właściwości - Szczegóły)
No to teraz już nie zostało nic innego niż przystąpić do instalacji. Jeśli nie pomylisz partycji do sformatowania w czasie instalacji to wszystko powinno pójść ok. Sprawdziłeś czy czasami producent Twojego lapka nie sugeruje wstrzymania się z aktualizacją/instalacją Win10 (tak było jeszcze niedawna z laptopami np. Sony)