Windows nie ma tego problemu, po prostu działa, żadnych sterowników ani dodatkowego oprogramowania nie trzeba instalować.
To nieźle Ci się trafiło. W moim wypadku jakoś wymagał i to nie tylko od fingerprinta a jeszcze jakiś dodatkowych, o których bym nawet nie pomysłał, gdybym nie instalował wszystkich na raz. Oczywiście czytnik był widziany, ale nie zaczytywało palca, więc… “Twój argument to inwalida”.
Kolego to tobie się nieźle trafiło.
Miałem kontakt z najmniej dziesięcioma czytnikami w różnym wieku, wszystko działało zaraz po instalacji systemu.
Na linuksie natomiast jak widać, 2-gi dzień i nie działa.
LightDM, GDM, MDM, SDDM, SLiM, CDM, XDM, LXDM i wiele innych mówi Ci to coś gościu? Ile menadżerów wyświetlania masz w Windows? - jeden przymusowy. Jak wspomniał @anon741072 idź sobie na str. główną do komentarzy jak nie masz nic sensownego do napisania.
Czytnik działa i działał od początku po instalacji 2 pakietów i dodaniu palca.
Tak, powinno prosić o zeskanowanie odcisku palca przy podnoszeniu uprawnień poprzez su lub sudo. (przez pewien czas)
Po nieudanej próbie powinno prosić o hasło.
Jeżeli tak nie jest to pokaż mi zawartość pliku poleceniem: sudo cat /etc/pam.d/common-auth
Mam jeszcze problem z synchronizacją czasu między Windowsem a Linuxem w terminalu Linuxa wpisałem taką komendę $ timedatectl set-local-rtc1–adjust-system-clock
Unknown operation set-local-rtc1–adjust-system-clock.
Ale to nic nie dało.Czas w Windowsie jest o 1godzine spózniony.
Dłuższe teksty z kodem staraj się umieszczać w:
```
tekst
```
(wtedy ładnie sformatuje i będzie łatwiej się czytać )
To jest ok. W pliku /etc/pam.d/sudo pewnie masz podczepiony plik common-auth poprzez @include, bo inaczej w ogóle by nie było komunikatu w terminalu o zeskanowanie palca.
Pokaż w jakich grupach jest twoje konto użytkownika w systemie wpisując: groups
Jak jest napisane “Enrolling right-index-finger finger.” to jest moment kiedy kilka razy przeciągasz palcem do uzyskania napisu enroll-completed.
To jest “palec” dla konta root teraz, bo dla zwykłego użytkownika już wcześniej zapisałeś.