Mam pytanie jak w temacie - mam zainstalowany system Windows Server 2019 na 1 dysku SSD, ale mam drugi identyczny dysk i czy można już na zainstalowanym systemie włączyć RAID 1 czyli replika na drugim dysku? Jeśli tak to jak przeprowadzić procedurę.
Mam też drugie pytanie - próbowałem podczas instalacji zainstalować system na RAID1, ale instalator Windows 2019 nie widział mi dysku przy wyborze RAID 1- czy to trzeba jakoś specjalnie skonfigurować? Windows 10 wcześniej na tej maszynie bez problemu pracował w RAID 1
Z tego co pamiętam RAID wymaga założenia partycji od nowa więc wywali dane z dysku. Nie masz spod BIOS możliwości wejścia w menu RAID i spiąć tam dysków razem?
Ustawiam dyski w BIOS i tam RAID jest widoczny, ale instalator Win Server nie widzi.
A czy da się zrobić np. klon dysku na jakimś dodatkowym dysku. Następnie włączenie RAID, a następnie klon na dysku na ten RAID?
Ale chcesz mieć RAID1 „softowy” czy sprzętowy? Na już działającym systemie i w Windows możesz dla wybranych partycji włączyć synchronizację na drugi dysk, ale logika na obu dyskach musi być taka sama.
Ty tylko ustawiłeś w BIOS tryb raid a to nie koniec.
W zależności od płyty, karty raid to co piszę czasem trochę się różni.
Trzeba wejść w BIOS raid (tam gdzie się ustawia typ), poustawiać, zainicjować tworzenie (create volume). Wszystko z dysków zostanie wyczyszczone. Dopiero wtedy raid jest gotowy do korzystania.
Dodatkowo w przypadku niektórych urządzeń przy instalacji systemu trzeba dać specjalny sterownik aby instalator zobaczył raid (np dla chipa raid ASMedia zawsze musiałem dawać bo nie widział).
Na wstępie doczytaj w dokumentacji swojego urządzenia RAID jak oni sobie to tam wymyślili.