Aktywacja Visty OEM na laptopie po czystej instalacji

Cały problem dotyczy laptopa Samsung R509 z Vista Home Basic.

Chcąc przeprowadzić czystą instalację - bez całego crapware’u zdobyłem nośnik visty home basic. Instalacja przebiegła poprawnie. System wykrył klucz OEM przypisany do komputera (pomimo usunięcia partycji Recovery), klucz jaki był aktywowany na tym komputerze również bez problemu został dołączony.

Niestety nie mogę przeprowadzić aktywacji, a sam komputer zamiast Samsung przedstawia się jako Fujitsu Siemens.

screen1.jpg

Sterowniki chipsetu oraz BIOS zostaly zaktualizowane już po instalacji świeżego systemu.

Ma ktoś pomysł jak można to naprawić?

Nośnik który “zdobyłeś” - to nośnik Fujitsu. System nie ma możliwości wykrycia klucza (no - chyba że sprzęt posiada BIOS UEFI - ale to inna historia). Nie naprawisz tego, ponieważ klucze są ewidentnie niezgodne. Śmiem nawet twierdzić że telefonicznej aktywacji też nie przejdziesz.

Generalnie widzę dwie opcje:

1. uzyskać od producenta (samsunga) nośniki recovery

2. pożyczyć od kogoś “czystą” płytę OEM zgodną z wersją z naklejki COD (czyli wersja systemu włączając wersje SP), użyć klucza z naklejki i modlić się by aktywacja przeszła (niestety ta opcja też nie jest pewna, ponieważ niedawno na dokładnie tym samym modelu Samsunga przeżyłem operację wymiany dysku twardego i ani Samsung ani MS nie byli w stanie pomóc poza odesłaniem do opcji 1; ostatecznie udało się przenieść aktywację ze starego dysku na nowy, ale w twoim przypadku zdaje się być już na to za późno…)

Sęk w tym, ze klucze są zgodne… Dokładnie takie same jak miałem przed reinstalacja. Żaden sprzęt nie był wymieniany.

Sęk w tym - że nie są. (gdyby były tak jak piszesz - zgodne - system w ogóle nie wymagałby aktywacji). Odnoszę wrażenie, że mylisz pojęcie klucza produktu z kluczem instalacji. Twój oryginalny system był fabrycznie preaktywawany przez producenta. Jeśli do instalacji “czystego systemu” użyłeś klucza produktu odczytanego z działającego systemu, to nie ma siły by się udało ten klucz “ponownie” aktywować. Jeśli zaś użyłeś klucza z certyfikatu - i nie możesz aktywować tak zainstalowanego systemu - to problem leży po stronie instalatora OEM dla komputerów Fujitsu.

dzięki za pomoc. Widzę ze bez kontaktu z Samsungiem się nie obędzie.

przecież klucz visty masz pod notebookiem na nalepce. W sieci są czyste nośniki systemów, albo szukasz studenta z MSDNAA i instalujesz wpisując klucz z nalepki.

zmiana-systemu-preinstalowanego-czysty-windows-t500004.html