Witam!
Mam zainstalowany i legalnie aktywowany Windows 7 Pro na Dell Optiplex 7010. Chcę na nim zainstalować Windows 10 Pro. Czy jest możliwość aktywacji Windows 10 za pomocą klucza od Windows 7 który jest na naklejce COA na obudowie?
Pozdrawiam!
Witam!
Mam zainstalowany i legalnie aktywowany Windows 7 Pro na Dell Optiplex 7010. Chcę na nim zainstalować Windows 10 Pro. Czy jest możliwość aktywacji Windows 10 za pomocą klucza od Windows 7 który jest na naklejce COA na obudowie?
Pozdrawiam!
Nie. Tylko Windows 11 aktywujrsz Windows 10
@blumberplumber Mogę też na tym PC zainstalować Windows 11 Pro. Wiem że zadziała mimo niespełnionych wymagań (durnowate wymysły M$). Tylko co z aktywacją? Klucz z Windowsa 7 przejdzie?
Pozdrawiam!
Nie. Tylko klucz z Windoes 10 przejdzie na Windoes 11 i to chyba podczas aktualizacji. Nie było to przez ograniczony czas ?
@blumberplumber Nie wiem. Ale kaszana że M$ musiał tą opcję zablokować. A podobno tak im zależało żeby wszyscy mieli Windows 10 (liczyli na 1 miliard urządzeń).
Pozdrawiam!
Niby MS zaczął odrzucać klucze 7/8/8.1, co nie zostały na czas użyte przy aktywacji 10.
Jeśli wcześniej nie instalowałeś 10, to teraz polecam Linuksa na ten komputer.
@wasabi1084 To też jest jakieś wyjście jednak wolałbym mieć na tym PC Windowsa 10. Tylko ta cholerna licencja (a raczej jej brak).
Pozdrawiam!
Nie wiem czy to nadal działa, ale po terminie oficjalnym i drugim nieoficjalnym upgradeowałem 2 komputery z 7 pro na 10. Wyglądało to tak, że instalowałem i aktywowałem 7kę, robiłem jej update, potem dostałem update z reklamą 10 i robiłem upgrade do 10. Następnie po takim upgrade instalowałem czystą 10tkę podając podczas instalacji P-Key od 7ki.
Po instalacji i konfiguracji 10ki system był od razu aktywowany.
Cały proces rozłożyłbym w czasie na kilka dni, aby nie zablokować sobie klucza. Ja akurat miałem zawsze zainstalowany i aktywowany windows 7, więc aktywacji miałem mniej do przejścia.
Z ciekawości, kiedy to zrobiłeś? Oficjalnie stare klucze nie działają od października zeszłego roku
Jakiś tydzień temu instalowałem 10-kę na własnym komputerze i nie zadziałał klucz z 7-ki ani z 8-ki.
Ostatni upgrade z win 7 do 10 robiłem chyba w lipcu lub wrześniu zeszłego roku. W styczniu instalowałem W10 aktywując go kluczem z W7, ale to był format, przy czym klucz nie był wzięty z UEFI z jakiegoś powodu.
miałem win 7 home i automatycznie klucz przeszedł na win 10 home
Instalowałem 11-skę ale eng. i nie chwycił mi klucza licencji cyfrowej i kluczem z 8.1 normalnie aktywował, a to było 2-tyg temu.
To musisz kupić licencję, bo M$ wyłączył już możliwość aktywacji 10 i 11 kluczem 7.
IMHO bez sensu na takim kompie 10, która zaraz kończy żywot, na dodatek będzie zamulała.
Ja nawet na nowych komputerach korzystam ostatnimi czasy z Linuxa, bo raz, szybciej to działa, dwa nie pyszczy ciągle o aktualizacje, robię sobie kiedy chcę. Trzy, już na tyle dobrze dopracowali te dystrybucje, że w zasadzie nie ma o co się przyczepić. Cztery, gry mi lepiej działają, zwłaszcza starsze, np. Dragon Age z GOG się po pewnym czasie sypie na 10 i 11, a tutaj sobie odpalam ze środowiskiem 7 i jest ok. I jeszcze mogę dodać filtry itp.
Polecam sobie do takiego kompa Fedorę wrzucić. Dwa tygodnie na adaptację.
OK, czyli załapałeś się na okres kiedy to jeszcze działało. Zastanawiam się w jaki sposób to przeszło u stens1950.
Jak ktoś wcześniej wyraził chęć, to wystarczyło aby zapisać na serwerze zgodę. Jak nie, jego strata.
Jaką zgodę masz na myśli?
M$ pytał czy chcesz zaktualizować do 10 z 7 i jeśli się zgodziłeś, to wystarczy. Wcale nie musiałeś tego robić natychmiast.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.