Aktywacja Windows 11 po ponownej instalacji

Posiadam wersję jaką posiadam. Loguję się przez konto Microsoft. Jednemu przeszkadza Copilot, drugiemu nie. Ja czasem korzystam. Idzie to w fajną stronę…

Recall kiedyś o nim głośno było - teraz ucichło

Takie rzeczy jak OneDrive i inne bzdety można wyłączyć. Nie widzę reklam - nie narzekam

Jeśli ktoś uważa, że dzięki kontu lokalnemu jest anonimowy to gratuluję i powodzenia!

Różnica zaczyna się jak kogoś trafi brak netu albo jakiś zrypany Wania czy Talib rozwali kabelek.
A jak to wygląda przekonali się kiedyś użytkownicy konsol Sony, czy nawet zwykli gracze w usługach Blizzarda.

To tak jak COVID tylko w wersji cyfrowej. Wariat położy serwery logowania i zaczyna się cyrk.

A nie jest to tak, ze nawet będąc offline zalogujesz się na konto Microsoft, jeżeli choć raz zalogowałeś się już wcześniej? Pytam, nie wiem nie mam konta Microsoft, może ktoś wyłączy Internet i sprawdzi?

Tak i nie :slight_smile:

Prawie możesz wszystko co nie wymaga netu, offline działa tyle, że :slight_smile:
Pliki masz tylko te co są lokalnie na dysku.

Jeśli system wymusi uwierzytelnianie online (MFA / 2FA) = czarna d…, bo kod potwierdzający nie dojdzie.
Jeśli coś uszkodzi lokalny profil (np. po aktualizacji) i Windows spróbuje „odświeżyć logowanie” online, wtedy brak sieci może uniemożliwić dostęp do konta.

To z netu.

Część użytkowników po dłuższym czasie offline (np. kilka tygodni) raportuje, że system „traci” sesję i prosi o ponowne uwierzytelnienie online - wtedy bez internetu nie wejdziesz.

Wiec różowo nie jest…

@krystian3w Ano właśnie, ta opcja z Rufus, jeżeli wciąż działa to chyba jest najwygodniejsza.
@Wredzia konieczność zalogowania po dłuższym czasie offline nie wygląda strasznie. Głównie chodzi o możliwość pracy gdy tymczasowo jest brak Internetu. Gorzej jak wystąpi inny przypadek. Co do plików, z wszystkimi chmurami tak jest, jeżeli coś się nie sciągnęło to offline nie będzie.

Ja ani nie krytykuję ani nie chwalę takiego rozwiązania.

Mnie oprócz łatwości uruchamiania grania w 2 gry ( słownie: dwie), nic w Windows nie przynosi korzyści.
Ale nie ma tu znaczenia.

Problemem jest natomiast to:

Teraz załóżmy, że nastąpiła jakaś tego typu tragedia na serwerach Azure EU :wink:

Można jeszcze spróbować innej sztuczki.
Na początki instalacji Win11 Shift-F10 i w okienku administratora:

reg add HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OOBE /v BypassNRO /t REG_DWORD /d 1 /f
shutdown /r /t 0

Nie mam możliwości sprawdzenia czy to zadziała na 25H2.

Jak dobrze zrozumiałem muszę założyć konto Microsoft żeby zapisać aktywację, potem czysta instalacja i system się aktywuje? Czy Office też się „zapisze” i aktywuje ponownie?