tak się zastanawiam, ponieważ czeka mnie wymiana płyty głównej z powodu padnięcia obecnej, więc co za tym idzie także i format oraz instalacja win xp pro sp2
obecnie mam oryginalną winde z msdnaa aktywowaną i moje pytanie jest takie czy przy wymianie płyty aktywacja się powiedzie czy trzeba będzie nowy klucz generować?
Niestety będziesz musiał aktywować windows ponownie ale już przez telefon. Pogadasz 15 minut z automatem i będzie ok. Ja też tak robiłem na windowsie z MSDN AA
Nawet w przypadku OEMa nie trzeba kupować nowej licencji… jeśli nie da się aktywować z automatu (przez neta) to dzwonisz na infolinię i po kilku pytaniach automatu przechodzisz dalej do aktywacji albo też po rozmowie z konsultantem… sprawdzone wielokrotnie…
Niby tak ale przy wersji box nie łamię się prawa a dzwoniąc przy wersji oem i prosząc o przepisanie windowsa oem na nową płytę główną kłamiemy mówiąc że stara padła a to już jest niezgodne z licencją a co za tym idzie jest nie legalne!
Porada w linku rozwiązuje problem “blue screena” po wymianie płyty głównej a nie problem ponownej aktywacji systemu po wymianie podstawowego elementu zestawu komputerowego…