Otóż mam potrzebę ponownego wgrania Windowsa XP do komputera. Kopia, licencje itp. - wszystko legalne. Zawsze działało.
Jednakże dziś, po przeprowadzeniu instalacji chciałem aktywować system opcją przez internet - i co? I “nie można połączyć się z serwerem aktywacji”. Internet działa. Podobno mieli je wyłączać… ale już? Co w tym przypadku zrobić, żeby system aktywować?
Tak jak wyżej. Dopowiem tylko, że wsparcie dla Windows XP zostało zakończone, więc aktywacja online wcale nie musi już działać, w sumie to aktywacja telefoniczna też nie musi, i może paść w każdej chwili.
Nie padł i nie padnie system aktywacji. Tak samo, jak można aktywować windows XP, czy inne starsze produkty MS. To ma się nijak do wsparcia. Inna sprawa, że stare windowsy, czy stare office już wiele nie obsłużą.
Windows 98 nie można aktywować, i nigdy nie można było. Ten Windows po prostu pytał o klucz w czasie instalacji, i bez podania poprawnego nie puszczał dalej. Na tym koniec. Nigdy nie łączył się nawet z internetem w celu sprawdzenia klucza. Pierwszym Windowsem który ma coś takiego jak aktywacja jest właśnie Windows XP. A pierwszym Office jest prawdopodobnie 2003.
Jednakże nadal zastanawiam się, jak rozwiązać kwestię drugiego komputera - ma nalepkę licencyjną OEM z Dell’a, natomiast nie mam nośnika. A nalepka jest dla XP Pro. Po kodzie serwisowym ze strony Dell’a pobrać nie idzie. Orientuje się ktoś, czy w ogóle jest możliwym uzyskać duplikat/sam obraz ISO?