Jajka gotowane na twardo.
Zdarza się, że już następnego dnia powierzchnia żółtka zaczyna się zielenić.
W sklepach sprzedawane są kolorowe jajka, które są trzymane przez kilka dni
na półce, a mimo tego powierzchnia żółtek nie robi się zielona nawet…
po następnych kilku dniach leżenia w domu w temperaturze pokojowej.
Dlaczego?
Może za długo gotujesz, u mnie w domu jak się gotowało ze 20 jajek to się, je trzymało w 3 litrowym garze z minimum 15 minut by ktoś nie jadł jajka na miękko.
Przepis z Internetu. Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. W zależności od długości gotowania możemy uzyskać efekt jajka na twardo , miękko lub półmiękko. Jajka na twardo powinny być gotowane od 8 do 10 minut.
Następnego dnia powierzchnia żółtka zaczyna się robić zielona,
a te kolorowe ze sklepu to prawdopodobnie nigdy nie zzielenieją, chyba że… ze złości.
Oglądałem kiedyś azjatycki film (nie pamiętam tytułu) i tam w jednej ze scen
nastolatka opukawszy jajko, ścisnęła je w garści i wyskoczyło ono ze skorupki.
Uważam, że to był trik tylko na potrzeby filmu.