Ale jaja

Jajka gotowane na twardo.
Zdarza się, że już następnego dnia powierzchnia żółtka zaczyna się zielenić.

W sklepach sprzedawane są kolorowe jajka, które są trzymane przez kilka dni
na półce, a mimo tego powierzchnia żółtek nie robi się zielona nawet…
po następnych kilku dniach leżenia w domu w temperaturze pokojowej.
Dlaczego?

3 polubienia

Lepszy efekt byłby, gdyby to się nie ruszało.
Bardzo nieudolna animacja.

Może za długo gotujesz, u mnie w domu jak się gotowało ze 20 jajek to się, je trzymało w 3 litrowym garze z minimum 15 minut by ktoś nie jadł jajka na miękko.

Gdy jajko jest zbyt długo gotowane wydziela się w nim siarkowodór. Wydzielanie tego gazu powoduje, że żółtko otoczone jest sinozieloną otoczką.

Przepis z Internetu.
Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. W zależności od długości gotowania możemy uzyskać efekt jajka na twardo , miękko lub półmiękko. Jajka na twardo powinny być gotowane od 8 do 10 minut.

Następnego dnia powierzchnia żółtka zaczyna się robić zielona,
a te kolorowe ze sklepu to prawdopodobnie nigdy nie zzielenieją, chyba że… ze złości.

Dlaczego?

Oglądałem kiedyś azjatycki film (nie pamiętam tytułu) i tam w jednej ze scen
nastolatka opukawszy jajko, ścisnęła je w garści i wyskoczyło ono ze skorupki.
Uważam, że to był trik tylko na potrzeby filmu.

A słuchałeś Rożka? Dałem link.

To bierz od zielononóżki.

Jest tam wiele nieścisłości.
Długo gotowane tzn. za długo? Nie podany czas gotowania.

Morał z tego, że… do zamrażarki z nimi.
Jak długo mają być tak chłodzone?
Czy wyjmujemy kilka sztuk do zjedzenia, a pozostałe dalej są w lodzie?

Dlaczego te ze sklepu leżą w temperaturze pokojowej i są w porządku.

Bo nie chodzi o trzymanie ich w zamrażarce (!), a o szybkie schłodzenie po ugotowaniu. Po to jest lód. Pewnie może być też zimna woda.

A jak lód się rozpuści to co dalej?
Schładzanie zimną wodą… znane jest od wieków i to nie zapobiega zielenieniu.

Zrezygnuj z jajek, bo niezdrowe. Sam cholesterol.

1 polubienie

Pierwsze słyszę by jajka na miękko były jako pisanki.

Czy Ty jesteś z epoki dinozaurów? Większej bzdury nie słyszałem.
Poczytaj sobie na temat cholesterolu dobrego i złego.

Wystarczy z przepiórczych czy zielononóżek.

Ponic jajka można jeść raz w tygodniu, ze względu na cholesterol.

PS

Ty też jesteś z epoki dinozaurów, bo one żyją do tej pory. Wyjrzyj na dwór.

Raczej w ochronie przed gazowaniem…

Nie będę próbował Cię edukować, musisz to sam zrobić,
żeby takich bzdur ludziom nie opowiadać.