Witam. Mam mały problem z instalacją Windows 2000. Wszystko zaczęło się po zmianie sprzętu - jakiś czas temu wymeiniłem kartę graficzną, płytę główną, procesor i pamięć. Na poprzednim komputerze bez problemu instalowałem Windwos 2000. Zazwyczaj było tak, że miałem dwa systemy Windows Millennium i Windows 2000. Najpierw oczywiście instalowałem ME, a potem już spod ME Windowsa 2000, żeby nie “bawić się” w dystkietki startowe. Niestety teraz podczas pierwszego restartu w trakcie instalacji wyskakuje mi taki oto komunikat pod DOSem:
STOP: 0x0000007B Inaccessible Boot Device
Sprawdź czy w komputerze nie ma wirusów, usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde lub kontrolery dysków twardych, sprawdź czy dysk jest prawidłowo skonfigurowany i zakończony terminatorem.
Co to może być? Szukałem na ten temat w necie, ale nic konkretnego nie znalalłem, poza tym, żeby wyłączyć antywirusa w BIOSie, ale nie wiem jak to zrobić. Podobno też w przypadku niektorych płyt głównych potrzebna jest jakaś dodatkowa dyskietka startowa…
Płyta głowna to Gigabyte pod Pentium: GA-8I915PL-G a dysk Maxtor 6 Y060Lo. Z tym, że dysk nie ma tu chyba nic do rzeczy, bo dysku nie zmieniałem i wcześniej 2000 działał na nim.
ja bym zaproponowal uruchomic kompa z plyty z np Partition Magic 8, ukryc parytcje z W9x, utworzyc nowa dla w2k i wtedy sprobowac zainstalowac normalnie