Na początku przepraszam, że piszę w tym dziale, ale żaden mi nie pasuje do tego tematu.
Dzisiaj znalazłem informacje, że zakupy robione na aliexpress mają zostać opodatkowane, ale nie znalazłem żadnych szczegółów jak ma to wyglądać.
Wcześniej podawano, że należy zapłacić podatek tylko za zakupy o wartości powyżej 22 euro, teraz ma się to zmienić i nie ma minimalnej kwoty.
W ostatnim czasie zrobiłem tam około 10 zakupów dla mnie i na upominki dla innych, które w większości są jeszcze w transporcie. Za całość zapłaciłem ok. 300 zł wraz z przesyłkami. Czy mam obowiązek zapłacić od nich podatek i jeśli tak to jak to ma wyglądać?
A to podatek ma zostać wprowadzony na samym Aliexpress czy tak jak bylo dotychczas - po zatrzymaniu do oclenia? Jezeli to drugie to jest to loteria - jak zatrzymają to płacisz podatek, jak nie to masz farta. Mnie zatrzymali raz przesyłkę - a raczej przesyłki, bo sprzedający wysłał w dwóch paczkach, zamiast jednej i może dlatego wzbudziło to podejrzenia. Tak czy inaczej zawsze na podatek trzeba być nastawionym.
Teoretyczne KAŻDY zakup powyżej pewnej sumy (ok. 40 Eu ? , 120 Eu ?) zrobiony poza UE powinien być obciążony VATem (w UE jesteśmy obciążani VATem natychmiast przy zakupie). Robiłem zakupy w USA, Singapurze i paru innych miejscach i procedura jest taka sama : dostajesz powiadomienie z Urzędu Celnego o nadejściu przesyłki i proszą cię o przesłanie emailem faktury zakupu (może być nawet wydruk ze strony internetowej). Po przesłaniu faktury dostajesz odpowiedź w postaci numeru konta i kwoty jaką masz wpłacić. Potwierdzenie przelewu wysyłasz emailem. Jak to zrobisz to po kilku dniach dostajesz przesyłkę.
P.S. Prośbę o przesłanie faktury zakupu dostajesz jak Urząd Celny nie ma twojego towaru w swoim wykazie. Jak go mają to od razy dostajesz numer konta i kwotę do zapłaty.