Allegro Raty 0%

Witam czy kupując na raty za 0% przez allegro pieniądze gdzie wpływają? Bo chciał bym odbiór osobisty

Na konto sprzedającego.

Jeśli masz przyznane raty Allegro to Bank płaci za twoje zakupy i w żaden sposób nie wpływa to na sposób odbioru towaru.

4 polubienia

A co jeśli sprzedawca nie będzie odpisywał weźmie kasę i co dalej

Dokładnie to samo, jakbyś zapłacił gotówką.

1 polubienie

Wyślesz rodzinę Bin Ladena do niego XD.

Tak poważnie to łamie Regulaminy Allegro, idziesz na Policję z danymi z Allegro i oni go dorwać muszą. Zresztą tak jak napisał bachus :slight_smile:

Weź opcję z dostawą. W razie czego przysługuje Ci zwrot towaru. Przy odbiorze już tego nie masz.
Dodatkowo kredyt można anulować przez jakiś czas od przyznania (np. gdybyś właśnie zwrócił produkt). Wszystkie konkretne zapiski są w umowie którą dostaniesz mailem.

Ja jeszcze tylko przypomnę, że tu chodzi o zamawianie przez internet z opcją dostawy a nie np. zamówienie przez internet z opcją odbioru w sklepie. To dwie różne sprawy.
Tak jak napisał @wirtualizacjawit , w dzisiejszych czasach lepszą opcją jest wysyłka.

@bachus, @wirtualizacjawit
Jeśli towar jest zamówiony przez internet, nie ma wpływu sposób odbioru/dostawy, bo umowa została zawarta na odległość. Są dokładnie te same warunki zwrotu.

Tylko zapominacie o jednym. Oddać w 14 dni bo zakup na odległość, ale musi też wypowiedzieć umowę ratalną w bodajże 30 dni od podpisania bo sprzęt odda, a raty spłacać będzie musiał.

Większość sklepów rozwiązuje to dość prosto: REZERWACJA towaru w sklepie. Umówę zawierasz więc na miejscu.

Nie większość tylko wszystkie. Jak odbiór w sklepie to u nas płacisz w taki czy inny sposób. Rożnie już kupowałem i nawet zamawiając przez internet nie ma opcji raty przez internet i odbiór w sklepie lub salonie.

@bachus @anon47659612

Jeśli dokonuje kupna przedmiotu w systemie ratalnym allegro, płatność jest dokonana po zatwierdzeniu przez kupującego warunków kredytowych. W tym przypadku dokonuje fizycznego zakupu. A wypowiedzenie kredytu to żadna skomplikowana sprawa.

Mi nie chodziło, że to skomplikowane. Tylko patrząc jak autor tematu w tym jest obeznany to trzeba mu napisać :slight_smile:

Jasne, jestem za. Niemniej jednak trochę mgły w całość wprowadziliście.

Po zatwierdzeniu warunków kredytu, pieniądze są przez bank przelane do kontrahenta.
Dokonuje zawarcia umowy na odległość, więc może go odebrać w lokalu sprzedawcy, jednocześnie ma takie same warunki zwrotu jak przy wysyłce. (14 dni).
W tym przypadku musi również ten fakt zgłosić do kredytodawcy i również wypowiedzieć umowę.

I najważniejsze; jak wspomnieliście kilka postów wyżej - zwracać uwagę czy się kupiło czy zarezerwowało. Sklepy z polityką pro-kliencką traktują tą sprawę równorzędnie, ale nie jest to powszechna praktyka.

Czyli możesz śmiało i bez obaw dokonać odbioru osobistego, a w razie draki zwrócić do 14 dni.

Faktycznie, amplituner Yamahy kupowałem w tophifi.pl i raty przez internet z zamówieniem przez internet, a odebrałem w salonie, ale w RTV Euro AGD czy mediamarkt nie ma opcji w ratach internetowych z odbiorem w salonie. Chcesz odebrać w salonie u nas finalizujesz zakup.

I tutaj jest pies pogrzebany, tego nie wiem. Zastanawia też czemu obawa że będzie kredyt i koleś się zwinie. Czyżby jakiś dziwnie tani produkt ? To już autor musi nas oświecić.