Allegro - zdjęcia

Witam serdecznie, czy ktoś z Was korzysta możne z jakiegoś zewnętrznego programu powiązanego z allegro do zamieszczania zdjęć w aukcjach? Jakie wiążą się z tym opłaty hostingowe oraz jaki jest koszt obsługi serwera dla zdjęć lub ewentualnie programu który by je obsługiwał? Dopiero zaczynam przygodę z allegro, uczę się samego funkcjonowania w serwisie i jestem ciekaw, jakich wy używacie narzędzi. Pozdrawiam.

10 zdjęć jest za darmo, a to wystarczająca ilość w 90% przypadkach. Więc na dzień dzisiejszy nie ma już co kombinować jak to było kilka lat temu.

Chodzi mi bardziej o to, żeby te zdjęcia gdzieś tam były w folderach, żeby można je było odpowiednio dopasować do szablonu. Dodaję ich całkiem sporo, bo prowadzę wiele aukcji i zazwyczaj 5-6 zdjeć dla jednej mi zdecydowanie wystarczy, ale tak jak mówię, potrzebuje miejsca które będzie to katalogowało, przechowywało i tworzyło galerię przedmiotów :slight_smile:

Nie ma już czegoś takiego jak szablon aukcji. Galerie masz od allegro w momencie jak wgrasz zdjęcia produktu na ich serwer. Katalogować możesz sobie je u siebie na dysku.

1 polubienie

Nie będę zaśmiecał swojego komputera i dysku zdjęciami tylko po to żeby zaśmiecić skoro mogę je przechowywać w chmurze lub na jakimś serwerze do którego będę miał dostęp z każdego komputera, jak mi się zamarzy podmiana zdjęcia w galeriach będąc na wakacjach bez własnego laptopa to będę mógł to zrobić. To duże ułatwienie jak w jednym miejscu można mieć wszystko. Stąd też moje pytanie. To super, że radzisz sobie bez dodatkowych pomocy!

Teraz zupełnie inaczej sformułowałeś problem i zadajesz inne pytanie niż wcześniej. Jeśli chcesz przechowywać zdjęcia czy pliki gdzieś w chmurze by mieć do nich wszędzie dostęp to możesz skorzystać z takich usług jak: Google Drive, Mega, DropBox (kolejność przypadkowa). Jeśli interesuje Cię bardziej rozbudowane i własne rozwiązanie, możesz na własnym serwerze (np. VPS) postawić i uruchomić, np. OwnCloud.

No nie, od początku była mowa o programie zewnętrznym oraz o hostingu, i tutaj rzeczywiście możesz korzystać z googla, zwiększenie obszaru dyskowego to jakieś gorsze których nawet nie zauważysz i w 100% się zgadzam co do wygody użytkowania chmurki. Natomiast fajnym rozwiązaniem jest skorzystanie z czegoś takiego co się nazywa generatorem galerii tj układasz tam sobie produkty w galerie, które możesz automatycznie umieścić na allegro, ja osobiście polecam: https://fotolister.pl/funkcje bo sam użytkuję wersję bezpłatną.

Super spam, kiepskie seo, a marketing szeptany jeszcze gorszy. Allegro nie pozwala od jakiegoś czasu na umieszczanie w treści aukcji kodu HTML i CSS więc siłą rzeczy takich galerii nie da się już umieszczać.

1 polubienie

Dzięki za pomoc @Fizyda @gryfgrylda