Alternatywa dla Analytics Google

Jak w temacie, poszukuję darmowej alternatywy dla analytics google.

Poczytałem i znalazłem Clicky. Czy ktoś wie, czy to także 99,9% blokuje w adblockach ?

Ja chcę tylko wiedzieć ile osób wchodzi, o jakich godzinach i skąd przychodzą - tyle.

Jest jeszcze piwik, ale to musisz uruchomić i skonfigurować sobie sam na swoim serwerze.

Google Analytics jest darmowe.

@m4s Ale blokowane na masową skalę :wink:

@Fizyda to jest to co wszystko robi się u siebie na serwerze? Pobrałem zip’a, wypakowałem - człowieku, jak to ugryź hahaha. Nie znam się na webmasterce. Nie ma poradnika po polsku?

Nie ma pojęcia czy są jakieś tutoriale. Ale tak instalujesz u siebie na serwerze, podpinasz na stronie i wszystkie statystyki zapisywane są na Twoim serwerze.

@Fizyda Nie rozumiem czemu negatywne reakcje na mój post?
Jest darmowe , ale to że blokowane to już nie moja wina.
Clicky też jest blokowane.

Źle zadane pytanie w temacie, powinno być np.:
Nie blokowana przez blokery analityka dla www to?

To… ? Są takie ?

Tego nie wiem, ale pytanie jest już bardziej właściwe.

Pisałem w temacie “alternatywa…” a Ty mi piszesz to samo co w temacie xD

Pisałeś darmowej… Zamiast nie blokowanej…

xD zdradza bardzo wiele…

Co nie zmienia faktu, że szukam alternatywy dla googlowej analityki, która zawiera przydatne informacje, ale jest ich za dużo no i jest blokowana na każdym kroku.

Każdy, kto zablokuje rzeczy google na mojej stronie nie zobaczy moejj byłej nago! O taki chwyt marketingowy !

No nie wiem, może dlatego, że jako alternatywę dla GA dajesz GA co jest kompletnie wbrew jakiejkolwiek logice i sensowi.

Pytanie było jasno zadane i od początku wiadome było czego autor szuka. Doszukujesz się dziury w cały, nie chcesz pomóc, nie pisz postów w cale i nie wprowadzaj tylko zbędnego zamieszania które nie prowadzi do niczego.

Mówisz, że źle zadane jest pytanie w temacie i proponujesz jako coś lepszego takie:

Przykro mi, ale to nawet nie jest pytanie, a nieskończone zdanie zakończone z niewiadomych przyczyn znakiem zapytania. Nawet gdyby potraktować to jako zdanie to nadal nie ma ono poprawnej formy gramatycznej.

Wcześniej sprawdź czy twój hosting nie ma tego, niekiedy dają możliwość prostego uruchomienia Piwik/Matomo (bo to od 2018 to matomo jest), jako dodatkowej usługi za darmo.

EasyPrivacy blokuje ten cały piwik.

Podobnie AdGuard Tracking Protection (dawniej “Anti Spyware”):

O kurde, dziękuję Ci !

Clicky też blokowane. Czyli nie ma co kombinować. Zostaje przy Google Anal.

Teoretycznie wystarczyła by zmiana nazwy skryptu głównego, liniowych chyba nikt nie przerywa przy pomocy:

abort-current-inline-script

dla “ochrony” prywatności.

W przypadku piwika na bank jest opcja instalacji luib skonfigurowania go z customowymi linkami których filtry nie zablokują.

Przypomniało mi się, że jest też przecież jeszcze awstats, który działa nieco na innej zasadzie (w sumie piwik przecież też tak może zostać skonfigurowany :wink:) mianowicie statystyki są brane z logów serwera WWW. W takim przypadku skrypty po stronie klienta (przeglądarki) nie są w stanie tego zablokować.

Poszperałem i

Najnowsza wersja wtyczki instaluje się jako wtyczka, można użyć WP REST API do utrudnienia wyłączenia analityki.

@krystian3w, zgłaszamy do Macieja i Adama o przyjrzenie się temu i zablokowaniu analityki? :joy::joy::joy:

Wtyczka Matomo dla WP korzysta z REST API v1… teraz grzechem jeśli nie korzysta się z v2 :-/

Ciut niebezpiecznie… No cóż.