Poszukuję alternatywy dla Google Translator for Firefox . Dodatek z wersji na wersję działa coraz gorzej i zwyczajnie nie spełnia moich potrzeb. Tak wiec poszukuję:
jak najprostszego dodatku (zero wodotrysków, lektorów, tłumaczenia całych stron itd.)
głównie tłumaczę z angielskiego ew. niemieckiego (tak więc egzotyczne języki mi zbędne)
preferowany silnik tłumacza Google
kiedyś Google Translator for Firefox oferował funkcjonalność, że podmieniał zaznaczony tekst na przetłumaczony już w otwartej stronie (nie jak teraz w nowo otwartej karcie) w sumie na tej opcji zależy mi najbardziej…
Prościej się nie da. Szukałem i ja na Firefoxa dodatku, ale darowałem sobie dalsze szukanie. Nic konkretnego na Firefoxa, na Google Chrome np. znajdziesz rozszerzenie.
Tak więc… nie szukaj. Ciesz się tym, co jest dostępne.
…też jestem po sprawdzeniu kilku najlepiej ocenianych dodatków tłumaczących na Firefox i każdy jest o kant d*&py rozbić. Stąd moje pytanie, może ktoś zna mało popularny, a funkcjonalny add-ons.
Kiedyś to forum bardzo miło mnie zaskoczyło, gdy szukałem managera pobierania plików (alternatywy dla DownThemAll). Zaproponowano mi uGet. Dodatek świetnie zastępuje, a próżno go szukać w proponowanych czy popularnych. Liczyłem, że i w tym przypadku sytuacja się powtórzy.
…może daruj sobie tak wyświechtane frazesy! Ty nie znasz to nie znaczy, że nie istnieje!
QTranslate.
Zainstalowałem i we wszystkich przeglądarkach, czy nawet w notatniku/dokumentach choćby po chińsku, czy jakiemu - tłumaczy extra w okienku. Poustawiać i korzystać.
Tak to wygląda:
Póki co najbliższy ideałowi jest Zero Ghost. Jego ImTranslator co prawda nie podmienia zaznaczonego tekstu na przetłumaczony, a dodaje poniżej (zawsze to jakiś postęp) Jeśli jednak ktoś zna translator podmieniający tekst to bardzo proszę o cynk. Bogdan_G średnio mnie interesuje dodatkowy program działający ciągle w tle. A jak pisałem wyżej…
Temat do zamknięcia. ImTranslator jest świetny! Chyba najbardziej konfigurowalny ze wszystkich dodatków tłumaczących. Ustawić można go tak by spełniał oczekiwania każdego, nawet najbardziej wymagającego. Zero Ghost (mnogość ustawień sprawiła, że na początku nie doceniłem) dziękuję. To forum ponownie mnie bardzo miło zaskoczyło. Zero Ghost jeszcze raz dziękuję.
Może komuś się przyda jeszcze inny, który nie ma wodotrysków a zaznaczony tekst od razu pokazuje w świetnej formie w dymku dowolnie ustawianym i z możliwością ustawienia wielkości wyświetlanego tekstu i wiele innych, zachowując szyk zdania.
Sam szukałem właśnie czegoś takiego i jest poręczny.
Kiedy zaznaczysz tekst w obcym języku od razu pokazuje jego tłumaczenie, można wybrać czas w jakim pokaże się tłumaczenie (natychmiast najlepsze według mnie) oraz jak się chce przycisk, który według mnie jest zbędny.
Kiedy zaznaczysz polski nic nie pokazuje, co jest wygodne.