Alternatywa klienta OneDrive dla Windows 7

Hej, microsoftowa aplikacja OneDrive przestała się logować na Windowsach 7, wiadomo.

A czy istnieje alternatywa dla tej aplikacji dla W7 jak np. CloudSync z mojego starego dysku sieciowego Synology, która wciąż świetnie tam działa?

M$ nie ma interesu w utrzymywaniu klienta dla potencjalnie niebezpiecznego systemu bez wsparcia.
Raczej bym się szykował na sytuację,w której coraz mniej będzie działać pod 7. To raczej retro system w dzisiejszych czasach, 14 lat to i tak spory kawał czasu. Można się zalogować do usługi przez przeglądarkę, ale trzeba synchronizować ręcznie.

O ile mi wiadomo, jest działający klient dla linuxa., który może być alternatywą dla osób, które mają zbyt slaby sprzęt lub niechęć do nowszych wersji Windows.

ech, klient na Linuxa mnie nie urządza… chyba że da się go uruchomić na W7? :slight_smile:

Dawno temu miałem jakiś programik obsługujący różne chmury. Działał, nie mogę go odszukać.

Zalogowałem się przez przeglądarkę. „Synchronizować ręcznie” to tylko przeciągnij-upuść do/z przeglądarki, czy możliwe jest „ręczne” wskazanie folder do synchronizacji? - byłoby to rozwiązanie upierdliwe, ale lepsze niż nic.

W zasadzie można zainstalować w maszynie jakiegoś prostego linuxa w konsoli, tylko do tego, ale szkoda zasobów.

Część starszych programów, do logowania z chmurami nie działa dzisiaj, bo cały czas są wprowadzane aktualizacje łatające podatności, oraz zmiany.

Cóż, chcesz korzystać z retro systemu, to musisz się liczyć z tym, że coraz więcej softu zacznie odmawiać współpracy, i coraz więcej usług online będzie utrudnionych, albo niedostępnych.

Ok nie będzie łatwo, ale myślę że skutecznie. Polecam rclone, obsługuje One Drive. Ostatnia wersja działająca pod Windows 7 to v1.63.1 do pobrania tutaj v1.63.1, prawie na pewno potrzebujesz ten plik https://downloads.rclone.org/v1.63.1/rclone-v1.63.1-windows-amd64.zip

Czy starsza wersja będzie działać z obecnym OneDrive? Myślę, że tak ponieważ Windows 7 był wspierany jeszcze pod koniec 2023.

Jaki jest minus? Rclone z opcją sync synchronizuje folder źródłowy na Twoim komputerze z miejscem docelowym, tj z chmurą - zmieniając tylko pliki w chmurze - albo odwrotnie. Jeżeli chesz synchronizację dwukierunkową, to musisz użyć opcji bisync, która traktowana jest jako beta, dodatkowo w rclone dla Windows 7 jest jej starsza i mniej doskonała wersja. Generalnie bisync trzeba używać rozważnie. Ewentualnie używać rclone copy do pobrania nowych plików z chmury.

Jedyne co Cię interesuje w archiwum zip to plik rclone.exe, najlepiej skopiuj go gdzieś gdzie będzie w ścieżce przeszukiwania, np c:\Windows

Jak działa rclone? Jest to program uruchamiany z wiersza poleceń. Robi swoje i się wyłącza. Czyli jak chesz zsynchronizować folder lokalny z chmurą OneDrive, to musisz odpalić rclone, poczekać i gotowe. Nie ma opcji obserwowania wybranego katalogu i synchronizacji gdy zmieniono jakiś plik. Jednak na grupie dyskusyjnej ktoś pisze, że udało mu się osiągnąć taką funkcjonalność za pomocą FreeFileSync - to proste narzędzie, które uruchamia wybrane polecenie gdy rozpozna że w obserwowanym folderze coś się zmieniło.

Niestety nie da się zautomatyzować sytuacji, w której plik zmieniono w chmurze. W takim przypadku musisz ręcznie uruchomić rclone.

Generalnie mimo, że posiadam aktualny Windows, to sam używam rclone bo dzięki niemu mogę sprawnie wykonać kopię zapasową plików w chmurach. rclone to poważny i dojrzały projekt używany w centrach danych do synchronizowania terabajtów danych. Jeżeli dobrze go ustawisz to będzie działać jak należy.

1 polubienie

O! Właśnie mi przypomniałeś, że m.in. FreeFileSync kiedyś się bawiłem. Pora bliżej się przyjrzeć.
Tak sobie gdybam, że mógłbym z jego pomocą zsynchronizować obecny folder OneDrive z Windows 7 z dyskiem Synology, który synchronizuje się bezproblemowo z chmurą OneDrive :sweat_smile:

Co do rclone - pomyślę… ale pomysł zacny, najbardziej odpowiadałaby mi opcja bisync, wespół z FFS.

Dziękuję!

Zasadę działania rclone trzeba poczuć w praktyce, ale jest to wiedza która z pewnością zaprocentuje, ponieważ rclone jest systematycznie rozwijany i obsługuje coraz więcej chmur. Z bisync jednak uważaj, bo wersja działająca pod 7’ką jest wersją w której nie wprowadzono wielu poprawek, testuj z opcją --dry-run

Synchronizacja z Synology i potem z OneDrive wygląda na dobry pomysł.

1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.