W moim nieco już leciwym GTX-ie 580 pada fabryczne chłodzenie (jest to Twin Frozr II). Padł wiatrak umiejscowiony dalej od wyjść DVI, ten drugi też już rzęzi i ćwierka, jakby miał dość swojego żywota.
Tymczasowo załatwiłem sprawę metodą “na Janusza”, tj. wymontowałem jeden z kilku wiatraków z obudowy i rzemieślniczymi metodami (na sznurek…) przytroczyłem go w miejscu, gdzie na karcie zawiódł jeden z wentylatorków. Niestety jest to rozwiązanie bardzo tymczasowe, jako że w stresie GPU nagrzewa się do ok. 70-kilku stopni, a kiedy ostatni działający fabrycznie wiatraczek zwalnia na kilka minut, by się ostudzić, temperatura rośnie do 102-103 stopni i karta często wyłącza monitor, po czym zawiesza system.
Dokładny model karty to ten (screen z HWiNFO):
Patrzyłem za samymi wiatrakami i owszem, da się dostać komplet dwóch śmigieł za ok. 10 USD, przy czym dostawa będzie z Chin (planowana w połowie sierpnia…). Na rodzimym rynku nie widzę nic godnego uwagi, jedynie customowe układy chłodzenia, np. ten:
Tylko ja jestem stosunkowo tępy w te klocki i nie chciałbym kupować coolera za 170 zł, który nie podejdzie pod kartę. No i z tego, co się zorientowałem, to chłodzenie jest dość trudne w montażu.
Liczę na Waszą pomoc w wyborze jakiegoś niefabrycznego chłodzenia do tej karty.
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w temacie.
Pozdrawiam!
Chłodzenie jakie zaproponowałeś w zupełności wystarczy do schłodzenia karty. Tylko uważaj, bo nie wiem czy masz referencyjną wersję płyty PCB, często różnią się “niereferenty” rozstawem śrub mocujących (i nie tylko, np. odległością procesora/pamięci od chłodzenia).
Co do tego: “w stresie GPU nagrzewa się do ok. 70-kilku stopni, a kiedy ostatni działający fabrycznie wiatraczek zwalnia na kilka minut, by się ostudzić, temperatura rośnie do 102-103 stopni” - wygląda na to, że oryginały pracują w “tandemie” i teraz BIOS karty źle interpretuje obroty wentylatorów (oryginał+ ten, który założyłeś). Pastę wymieniałeś? Jak stara, to samo jej “ruszenie” może wywoływać takie skoki temperatur. https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-cuda-gtx580-twinfrozr-ii-oc-1536mb-n580gtx-379097/ - to ta?
Potrzebuję bardziej pilnej pomocy, niż przypuszczałem, bo ostatni sprawny wiatrak wczoraj odmówił posługi. Karta w spoczynku ma 55-60 stopni, mój patent z wentylatorkiem z obudowy nie daje rady.
Czy jest jakiś sposób, by mieć 100% pewności, że niefabryczne chłodzenie podejdzie pod kartę? @Aziczek, wspomniałeś o płycie PCB i “niereferentach”, mogę w jakiś sposób upewnić się, że customowe chłodzenie wpasuje się w kartę?
Trudno tak powiedzieć… Chłodzenie to temat rzeka. Ja na przykład swego czasu chłodziłem swojego staruteńkiego GTX980 wentylatorem od zasilacza - dawał radę Oczywiście radiator był fabryczny (tylko plastiki pościągałem).
Kombinuj, jak masz w obudowie miejsce lub kupić fabryczne rozwiązanie.