Cześć, kolega ma A10-5800K na płycie A78M-E35 v2. Według opisu producenta płyta obsłuży ddr3 do 2400. Wyczytałem też, że procek da radę pociągnąć ram o maksymalnym taktowaniu 2133.
Aktualnie ma Kingstona 8GB 1600MHz DDR3. Kupił dwie kości ddr3-2400, które mu założyłem. Z tego co mówił ma aktualizowany BIOS i powinno wszytko działać. Jednak. PCet jakoś się uruchamia. Tzn dość długo. Po którym czasie od uruchomienia resetuje się sam. Zdarzyło się, że nie chciał ruszyć. Kości są sprawne.
Z ciekawości zwolniłem je do 2133, również są problemy. Później jeszcze zmniejszyłem taktowanie do 1600 i komputer pracuje stabilnie.
Czyżby to był max możliwości tych dwóch podzespołów? Czy da się chociaż podciągnąć do tych 2133 jak podaje to producent? Czy pozostaje wymiana podzespołów?
Na zagranicznych forach wyczytałem, że niektórzy pchali jakoś ramy o taktowaniu do 3000 na tej płycie i procku.
Czy mógłbyś wyjaśnić mi jedną sprawę:
czy on ŁĄCZY kości 1600 z 2133 i uruchamia OBIE PARY RAZEM?
Jak patrzę na zdjęcie, to A78M-E35 v2 ma 4 SLOTY RAM.
Jeżeli wkładacie 2x 1600 + 2x 2133 i chcecie żeby to poszło na 2100, to ….
powrót do Hardwarowego przedszkola i powtórka z trzech praw:
umieszczając różne ramy nigdy nie ma 100% gwarancji, że pójdą razem bezproblemowo
mieszając różne ramy, to będą one działały z prędkością NAJWOLNIEJSZEGO
podkręcone zestawy mogą mieć problemy ze stabilnością
*ED. Chyba, że ta płyta ma tylko 2 sloty, bo może mi google zła wyświetliło:-)
W praktyce to oznacza: wasze ramy będą razem pracowały tylko na 1600, może 1700 lekko podkręcone. Próba ciągnięcia do 2133 doprowadzi do tego co macie, system stanie się niestabilny. I tego nie obejdziecie:)
Wiem jak to działa starą kość wyjąłem i założyłem te nowe. Przy problemie w uruchomieniem sprawdziłem czy aby któryś z ramów nie jest uszkodzony. Tzn zmieniałem je.
Hm, a to przepraszam, to w takim razie najprostsze co przychodzi mi do głowy to byłoby przywrócenie Biosu do stanu 0 i niech sam postara się uciągnąć i ustawić. Przy czym może być tak, że będą problemy z pamięciami szybszymi niż oficjalnie obsługiwane. Może będzie trzeba zwalniać i “szukać” przy jakim zegarze nie wykrzaczą się. Jeżeli kupiliście w sieci, (i opakowania są całe), to możecie odesłać bez podania powodu i wybrać takie, które będą szły razem.
PS. Jakie napięcie miałeś w starych kościach, pewnie nie, ale może jedne są low voltage , drugie zwykłe i stąd bajzel. Sparwdx jak masz bios i opakowanie nowych;)
Nie dam sobie ręki uciąć, ale jeżeli mnie pamięć nie myli 1.2xxV przy starej kości. Przy nowych w sumie uwagi nie zwróciłem na drugą. Ale świta mi, że na jednej było około 1.54xV.
To później sprawdzę. Ale też mi przez myśl przeszło, że może to kwestia voltarzu.