AMD Athlon 1500+ zamiast 2200+


(Lalek44) #1

Witam mam problem mój komputer wykrywa mi Athlona 1500+ zamiast 2200+ wie ktoś jaka może być tego przyczyna i jak to rozwiązać? Z góry dzięki za odpowiedź :slight_smile:


(adam749) #2

W biosie wyłącz funkcje cool'n'quiet lub w Panelu sterowania > Wydajność i konserwacja > opcje zasilania > schemat zasilania ustaw max. baterii > ok


(Lalek44) #3

Niestety to nie pomogło patrzyłem na ustawienia w BIOSIE w zakładce Frequency/Voltage Control i mam tak:

Spread Spectrum +-0,25%

CPU FSB CLOCK 100Mhz

Reszta na AUTO

Może tutaj trzeba przestawić częstotliwość na większą??


(adam749) #4

Zobacz w zakładce Power Management Setup i zrób to w panelu sterowania to co napisem wyżej.


(Krzys92) #5

daj

CPU FSB CLOCK 133Mhz

@adam749, te procki nie mają jeszcze wsparcia cool'n'quiet :slight_smile:


(slawex1983) #6

Przecież to socket A. Tam nie ma C&Q. Ten procesor powinien pracować na magistrali FSB 133 MHz. Należy podnieść w biosie.


(L A T O) #7

baaa....

mało tego - zamiast FSB 133MHz

ustaw na 166MHz

te procki się świetnie kręcą i wytrzymują bardzo wysokie temp /sam taki sprzęt miałem wcześniej/

  • możesz śmiało zrobić to OC

gwarantuje że nic złego się nie stanie - nawet na fabrycznym chłodzeniu

jedynie zyskasz na szybkości kompa :slight_smile:

Pozdro


(Lalek44) #8

Tyle, że jak ustawiam na 133 Mhz to wyskakuje mi niebieskie okienko z jakimiś błędami i wogule Windows nie chce sie załadować co robić? :confused:


(L A T O) #9

zrób:

Load Setup BIOS Default

zapisz zmiany i wyjdź z BIOSu

jeśli wywaliło ci taki błąd przy 133MHz

to:

1)albo za słaby zasilacz masz

2)albo coś z RAM'em nie tak /przetestuj memtestem pod DOS'em

3)albo sam procek jest walnięty

4)hehe może być coś jeszcze nie tak z płytą główną

no chyba że coś namieszałeś w ustawieniach BIOS lub sam ręcznie ruszałeś zworki lub suwaki na płycie głów

w pierwszej kolejności sugeruje zrobić Load Setup BIOS Default

zapisać nowe ustawienia - po czym komp wystartuje ponownie i wejdź jeszcze raz do BIOSu zobaczyć jakie jest taktowanie szyny - jeśli 100MHz to przestaw na 133MHz

następnie przetestować RAM

i ważna sprawa - zrób Updata BIOS /pobierz najnowszą wersje ze strony producenta płyty głównej

i powiedz szczerze czy nie ruszałeś zworek lub suwaków na płycie głównej - nie przekładałeś czegoś ręcznie ??