Abstrahując od całej sytuacji związanej z ustawianiem krzywych, pokusiłbym się o wymianę chłodzenia CPU, bo stockowy wentylator nadaje się tylko do tego, żeby go wyrzucić.
Polecam SPC Fortis 3 albo CPU Arctic Freezer 34 eSports Duo (celowałbym w ten drugi cooler).
chlodzenie cpu mam Silentium PC Navis 240
No to git. Ustaw na 20% do 60 stopni, potem w górę według uznania (100% przy 80 stopniach).
Nie dziwię się, że wkurza cię chłodzenie, jak ono ciągle oscyluje między pracą na 50%, a zero, bo jak wcześniej koledzy zauważyli 40-60 C, to normalne temperatury pracy dla tych procków.
Tylko ja bym to ustawił w BIOSie, a nie jakimś programie narzędziowym, który musi wstawać z systemem, żeby to działało
Polecam również zrobić undervolting. Po ustawieniu napięcia na CPU jako offset -0,1V udało mi się zrzucić 9 stopni pod maksymalnym obciążeniem bez straty na wydajności.
Tak, CPU Vcore Voltage (w OC Tweaker).
Wszystko ustawiaj w BIOSie. W takim programie możesz sobie testować np. te krzywe wiatraków, bo jest wygodniej, a jak już ustalisz parametry, które ci odpowiadają, to zapisz na stałe w BIOS.
zastosowałem wasze rady i komputer przy takim zwyklym przegladaniu internetu jest prawie nieslyszalny, temperatura CPU ma jakoś 35 stopnie, czy warto jeszcze to zbijać?
To musiałbyś tam zamontować klimatyzację Przecież to tylko kilka stopni więcej niż temperatura otoczenia. Jest wzorowo
Zjechałem kiedyś z Q9550 do 20 stopni…
… ale był zimny poranek, okna na oścież, wentyle na maksa
W tej chwili mój 3600 biega z temperaturami w idle (czyt. bez żadnego poważnego obciążenia) w zakresie od 35 do 50 stopni. Temp. w budzie: 30,4. Wentyle na 20%.