Cześć,
Nigdy jakoś nie miałem okazji używać procesorów AMD, jakoś byłem do nich sceptycznie nastawiony. Przeglądałem ostatnio procki na x-kom. Zauważyłem, że AMD za niższą cenę mają nieco lepsze parametry niż procesory Intela.
Stąd pytanie do osób, które przesiadły się z Intela na AMD.
Jak to wygląda w praktyce? Czy AMD lepiej się sprawują od Intela? Ogólnie, jakie różnice są między nimi?
Drugie pytanie, w przypadku wyboru AMD. Jaką płytę / procesor doradzili byście pod RTXa?
Zastanawiam się na razie czysto teoretycznie.
Zależy, w Intelu masz 4 gołe rdzenie, ale nieco mocniejsze, w AMD dostaniesz 4/8 lub 6/12. Nowsze gry lubią więcej niż 4 wątki AMD jest ok, może nie sa tak wydajne, ale różnica cen nie wynosi 2x.
Mam Ryzena 2700X i nie czuję różnic. Napewno jest duzo korzystniej cenowo. Jedyny minus jest taki, ze Ryzeny lubią wysoko taktowane pamięci. Ja mam DDR4 3200 MHz.
Sam zastanawiam się skąd ta moda na Ryzeny. Wystarczy porównać i5-9400F z Ryzen 5 2600 w podobnej cenie. Poprzednik tj. i5-8400 już był lepszy m.in. grach. Następca 9400F jest tylko kilkadziesiąt złotych droższy.
Sięgając w przeszłość przypomina się jednak stała przepychanka pomiędzy Intelem i AMD. Obie firmy miały swój czas świetności.
Obecnie chodzi trochę bardziej o optymalizację wielordzeniową Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie sugerował zestawów gamingowych na mniej niż 4 watkach (i rdzeniach), bo to minimalne wymagania
W segmencie low-mid i3 przegrywa z Ryzenami. I3 ma mało dzeniuf , podobnie liczba wątków r5 12 vs 6 i5 jest istotną różnicą. Róznica er rdzeń nie ejst wielka, a cena też robi swoje. Sporo popularności AMD zawdzięcza skokowi cen Intela w zeszłym półroczu, i3 potrafiły po 800 zł chodzić
witam,
nie ma jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie. wszystko zależy co będziesz robił na pc. w co grasz? jakich programów używasz w pracy? na co stawiasz nacisk kupując komputer?