Witam serdecznie!
Jakiś czas temu złożyłem nowy komputer, zależało mi na 144hz więc kupiłem również monitor w rozdzielczości 2560x1440.
Niestety od samego początku mam z nim problemy…
Przez pewien czas wszystko było w porządku ale od kilku dni podczas gry w COD Warzone czuć bardzo wyraźne spadki częstotliwości, na otwartych przestrzeniach FPS spadły z ok. 110 na 80-90 przez co podczas obrotu czuć wyraźne przerywanie. Następnie pojawił się kolejny problem, w zamkniętych przestrzeniach gdy FPS osiągają wartośc ponad 140, częstotliwość spada nawet do 70 Hz (włączony AMD freesync) przez co gra ekran zacina się jeszcze gorzej jak przy otwartych przestrzeniach i 90fps.
Jakby tego było mało, podczas włączania gry ekran się wyłącza i wyświetla komunikat “out of range”
Gdy wyłączę i włączę monitor gra się uruchamia ale na innych ustawieniach (np. rozdzielczość 1920x1080, w oknie bez ram, rozdzielczość renderowania 50, 60hz) gdzie domyślne ustawienia na jakich gram to 2560x1440 144hz wartość renderowania 100
Dodam że monitor jest podłączony przez kabel DisplayPort który był w zestawie
Oczywiście gdy wyłączę i włączę monitor mogę wejść do gry i zmienić te ustawienia na takie jak miałem ale jest to dość uciążliwe i niepokojące.
Bardzo proszę o pomoc, nie mam już siły do tego komputera… od 2 dni tylko siedzę i restartuje sterowniki, ale wydaje mi się że tutaj będzie potrzebna bardziej fachowa ręka…
Więcej o osprzęcie:
Monitor: iiyama G-Master Red Eagle GB2760QSU-B1 1ms 144Hz
Karta graficzna: MSI Radeon RX 5700 XT MECH OC 8GB GDDR6 256bit
Procesor: AMD Ryzen 5 3600X BOX
Płyta głowna: MSI B450 Tomahawk Max
Ustawienia w grze: Średnie (na takich ustawieniach gra powinna działać bez zarzutu)