Cześć, złożyłem komputer do taniego grania z FX’em 4300 i mam problem z temperaturami. Przy grach temperatury wybijają ponad 85 stopni co skutkuje wyłączeniem się urządzenia. Wymieniłem stockowe chłodzenie na Deepcool DP-MCH2-IEMV2, dodałem parę wiatraków do komputera, jest ich łącznie 5, ściągnąłem obudowę, przeczyściłem go parę razy, zmieniłem pastę ale nie widzę zmian w temperaturach. Mógłby ktoś pomóc?
Czy chłodzenie procesora jest poprawnie zamontowane, tzn. radiator jest dobrze dociśnięty i nie ma luzów? Czy pasta termo przewodząca jest odpowiednio zaaplikowana (nie za dużo lub za mało)?
Z innych rzeczy to zaktualizowałbym BIOS do najnowszej dostępnej wersji 1.50 (masz 1.10).
Zastanawia mnie częstotliwość procesora na pierwszym zdjęciu. Czy podkręcałeś procesor przez zmianę mnożnika? Domyślny mnożnik przy tym modelu wynosi maksymalnie x20 a na zdjęciu pokazuje x31,5 co jest totalnym przegięciem. Jakie masz opcje do wyboru przy Overclock Mode oraz przy Multiplier/Voltage Change?
Jaką częstotliwość procesor osiąga pod obciążeniem?
Jeśli powyższe nic nie da to na próbę wyłącz funkcję Cool n’ Quiet i poobserwuj temperatury i napięcia pod obciążeniem.
Czy chłodzenie procesora jest poprawnie zamontowane, tzn. radiator jest dobrze dociśnięty i nie ma luzów? Czy pasta termo przewodząca jest odpowiednio zaaplikowana (nie za dużo lub za mało)?
Tak.
Z innych rzeczy to zaktualizowałbym BIOS do najnowszej dostępnej wersji 1.50 (masz 1.10).
Na ten moment wstrzymam się z aktualizacją BIOSu, nigdy tego nie robiłem i boje się, że usmażę płytę.
Zastanawia mnie częstotliwość procesora na pierwszym zdjęciu. Czy podkręcałeś procesor przez zmianę mnożnika? Domyślny mnożnik przy tym modelu wynosi maksymalnie x20 a na zdjęciu pokazuje x31,5 co jest totalnym przegięciem. Jakie masz opcje do wyboru przy Overclock Mode oraz przy Multiplier/Voltage Change?
Nie, to są domyślne ustawienia BIOSu, Na Overclock Mode i Multiplier/Voltage Change mam do wyboru Auto/Manual.
Jaką częstotliwość procesor osiąga pod obciążeniem?
3,94GHz
Jeśli powyższe nic nie da to na próbę wyłącz funkcję Cool n’ Quiet i poobserwuj temperatury i napięcia pod obciążeniem.
Temperatury wachają się w okolicach 83 stopni, a napięcie wygląda następująco:
Wrzucam też screena z HWINFO32, może też coś pomoże
EDIT: Zauważyłem też że w trakcie spoczynku taktowanie nie spada poniżej 3GHz, to normalne?
Nie ma się tutaj czego bać. Pobierasz i odpalasz pod Windowsem program, zatwierdzasz, czekasz chwilę i po chwili komputer się zrestartuje (albo wyłączy i włączy). To nie czasy MS-DOS kiedy ta operacja była bardziej skomplikowana i faktycznie można było coś uwalić.
Częstotliwość i napięcia wydają się być w normie. Czy faktycznie procesor jest gorący jeśli dotkniesz palcami radiatora? Może to błędne wskazania czujników…
Czy masz zainstalowany sterownik do chipsetu płyty głównej?
Zdecydowanie to nie jest normalne. Procesor powinien zmniejszyć taktowanie przy bezczynności. Wejdź w Opcje zasilania i sprawdź czy aktywny jest schemat zasilania Zrównoważony. Włącz też z powrotem Cool n’ Quiet w biosie. Jeśli nie będzie różnicy, włącz na próbę w Biosie funkcję CPU Thermal Throttle - teoretycznie w przypadku wysokiej temperatury zegar procesora powinien zostać obniżony.
Już poza tematem - masz jakąś nietypową pamięć RAM skoro program nie pokazuje (częściowo) jej parametrów, a BIOS nawet nie wykrywa jej obecności. Jednak zaktualizowałbym BIOS…
Częstotliwość i napięcia wydają się być w normie. Czy faktycznie procesor jest gorący jeśli dotkniesz palcami radiatora? Może to błędne wskazania czujników…
Tak średnio bym powiedział. Jeżeli są to błędne wskazania czujników, to co zrobić? Zauważyłem że w HWINFO64 i OCCT temperatura się od siebie różni, w OCCT pokazuje prawidłową temperaturę natomiast w HWINFO64 strasznie zaniżoną. Ponadto z tego co widze komputer zle wykrywa dysk, bo jako HDD a ja mam SSD. Podobnie tak jak pisałeś z tą pamięcią RAM. Update BIOSu by pomógł?
Zdecydowanie to nie jest normalne. Procesor powinien zmniejszyć taktowanie przy bezczynności. Wejdź w Opcje zasilania i sprawdź czy aktywny jest schemat zasilania Zrównoważony. Włącz też z powrotem Cool n’ Quiet w biosie. Jeśli nie będzie różnicy, włącz na próbę w Biosie funkcję CPU Thermal Throttle - teoretycznie w przypadku wysokiej temperatury zegar procesora powinien zostać obniżony.
Dalej tak samo
Czy masz zainstalowany sterownik do chipsetu płyty głównej?
Chciałem to kiedyś zrobić ale z tego co widziałem to na ASRocku nie ma żadnego sterownika do chipsetu do ściągnięcia, a z szemranych zródeł nie będę nic ściągał.
Nie ma się tutaj czego bać. Pobierasz i odpalasz pod Windowsem program, zatwierdzasz, czekasz chwilę i po chwili komputer się zrestartuje (albo wyłączy i włączy). To nie czasy MS-DOS kiedy ta operacja była bardziej skomplikowana i faktycznie można było coś uwalić.
Teraz to faktycznie nie ma się czego bać, ale tylko gdy się posiada się nowszą płyte główną, bo zazwyczaj mają 2 BIOSy. Ale chyba będę musiał się przełamać i to zrobić.
Dobra, jestem już po aktualizacji BIOSu. Po aktualizacji komputer wywalił błąd „cmos checksum failed” ale system się normalnie uruchomił, i BIOS wskazuje najnowszą wersję. Z tego co widzę nic się nie zmieniło.
Czyli co, trzeba by było zainstalować sterownik do chipsetu płyty głównej, gdzie takowy znajde? Jeszcze raz sprawdziłem ASRocka, ale nie ma tam nic oprócz sterowników do SATA2, VGA, jakimiś unlockerami i app szopami.
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że coś jest nie tak z tą płytą główną. Jedyny sposób jaki przychodzi mi do głowy by się upewnić to sprawdzenie innego modelu procesora na tej płycie albo sprawdzenie obecnego procesora na innej płycie głównej. Aktualizacja BIOS może ale nie musi pomóc. Na pewno nie zaszkodzi.
Normalna część procedury aktualizacji BIOS. Trzeba wejść do niego, sprawdzić ustawienia i zapisać zmiany.
Czy nie doszły jakieś nowe opcje przypadkiem? Czy BIOS pokazuje teraz ilość zainstalowanej pamięci RAM?
Tutaj sterownikiem do płyty jest SATA2 driver. Ktoś w AsRock powinien beknąć za takie nazewnictwo swoją drogą. Pobierz i zainstaluj i sprawdź jak system się zachowuje. Częścią tego pakietu jest również sterownik kontrolera SATA/IDE/RAID. Może to wpłynie na niepoprawne wykrywanie dysku, jak wcześniej wspominałeś. Pewności jednak nie mam.
Na stronie Nvidii można pobrać nowszą wersję tego sterownika ale nie mam pojęcia jaki model chipsetu powinno się wybrać w twoim przypadku więc na razie poprzestań na tym od AsRocka.
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że coś jest nie tak z tą płytą główną. Jedyny sposób jaki przychodzi mi do głowy by się upewnić to sprawdzenie innego modelu procesora na tej płycie albo sprawdzenie obecnego procesora na innej płycie głównej. Aktualizacja BIOS może ale nie musi pomóc. Na pewno nie zaszkodzi.
Nie mam ani innej płyty, ani innego modelu procesora. Także ta opcja będzie raczej ostatecznością.
Czy nie doszły jakieś nowe opcje przypadkiem? Czy BIOS pokazuje teraz ilość zainstalowanej pamięci RAM?
Nie, wszystko po staremu, tylko wersja BIOSu się zmieniła. BIOS dalej nie umie stwierdzić pamięci RAM, co więcej przed chwilą wykrywało RAM jako Single-Channel, ale po ponownym wejściu w BIOS było już normalnie.
Tutaj sterownikiem do płyty jest SATA2 driver. Ktoś w AsRock powinien beknąć za takie nazewnictwo swoją drogą. Pobierz i zainstaluj i sprawdź jak system się zachowuje. Częścią tego pakietu jest również sterownik kontrolera SATA/IDE/RAID. Może to wpłynie na niepoprawne wykrywanie dysku, jak wcześniej wspominałeś. Pewności jednak nie mam.
Faktycznie pomogło, czyli jeden problem z głowy. System pozostaje bez zmian, tak samo się zachowuje.
EDIT: Z nudów popatrzyłem troche w OCCT i zobaczyłem takie spadki w obrotach, czy to błąd programu czy może jednak coś się dzieje z wiatrakiem na procku? Nie przypominam sobie żebym miał takie coś przed aktualizacją BIOSu. W BIOSie wiatrak jest ustawiony na Full On.
CPU Thermal Throttle jest wyłączony? Oprócz BIOSu, wgrane sterowniki płyty głównej również mogły wpłynąć na zachowanie wentylatora.
Co oprócz Full On jest jeszcze do wyboru? Wentylator procesora jest podłączony za pomocą wtyczki 4-pinowej?
Czy uaktywniłeś Zrównoważony schemat zasilania?
Znajdź zaawansowane ustawienia tego schematu i sprawdź jak są ustawione opcje Minimalny i Maksymalny stan procesora.
CPU Thermal Throttle jest wyłączony? Oprócz BIOSu, wgrane sterowniki płyty głównej również mogły wpłynąć na zachowanie wentylatora.
Tak, zauważyłem to przed wgraniem sterowników także to nie ich wina.
Co oprócz Full On jest jeszcze do wyboru? Wentylator procesora jest podłączony za pomocą wtyczki 4-pinowej?
Jest jeszcze Automatic Mode, w nim mogę ustawić temperaturę (min 45 stopni max 65) i poziom kręcenia się wiatraka (maks 9 poziom), jest podłączony za pomocą 4-pinowej wtyczki.
EDIT: Z tego co widzę to w BIOSie też obroty spadają z 4000 do 2000 także to raczej nie jest błąd programu
Czy uaktywniłeś Zrównoważony schemat zasilania?
Tak.
Znajdź zaawansowane ustawienia tego schematu i sprawdź jak są ustawione opcje Minimalny i Maksymalny stan procesora.
Minimalny stan to 5% a maksymalny 100%
Nie wiem co jeszcze można poradzić. Moim zdaniem wskazania temperatury są dosyć dziwne. Gdyby procesor faktycznie nagrzewał by się do 80 stopni to można byłoby się oparzyć dotykając radiatora, a jak wspomniałeś, nie jest aż tak gorący.
Może spróbuj jeszcze wyłączyć w biosie AMD C-state support (obsługa stanów bezczynności/uśpienia).
Inną rzeczą którą bym sprawdził, to jak sprzęt zachowywałby się na Windows 7 lub 8.1. Płyta i procesor są dość wiekowe i może niekoniecznie działają optymalnie na 10-ce.
W każdym razie z mojej strony to wszystko co mogę pomóc.
Tutaj FX-4300 Temperature Sensor Issue - CPUs, Motherboards, and Memory - Linus Tech Tips twierdzą że często zdaża się awaria sensora temperaury w AMD z tych czasów. Możliwe, że masz zepsuty czujnik temperatury w CPU.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.